Cuma, Mart 29, 2024
GENEL KÜLTÜR

Fit For 55 Paketi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı

0
(0)

Yeşil Mutabakat, 2050 yılına kadar iklim nötr hedefiyle Avrupa tarafından başlatılan bir organizasyondur. Yeşil Mutabakat ile iklim, enerji, gıda, ulaşım gibi birçok ana başlıkla alakalı eylem planları hazırlanmıştır. Bu planlardan biri olan ve 14 Temmuz 2021 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan Fit For 55 paketi, Yeşil Mutabakat kapsamında iklim, ulaşım, enerji, arazi kullanımı ve vergilendirme işlemlerini %55 emisyon azaltımı hedefine uygun hale getirmeyi hedeflemektedir.

Fit For 55 paketi sayesinde emisyon ticaretinin farklı alanlarda uygulanması ve mevcut sistemin güçlendirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca yenilenebilir enerji kullanımının teşvik edilmesi, enerji verimliliğinin artırılması, ulaşımda düşük emisyonlu kaynakların kullanılması ve karbon salınımının önlenmesi amaçlanmıştır. Emisyonları 2030 yılına kadar 1990 yılındaki seviyelere kıyasla en az %55 oranında azaltmak Fit For 55 paketi temel politikasıdır.

Kaynak : Petmal / Getty Images

İlginizi Çekecek İçerik : ‘ İklim Değişikliğinin Nedenleri ve Sonuçları

Fit For 55, birçok devlet tarafından iklim değişikliğinin önüne geçilmesi amacıyla uygulamaya konulan bir çalışmadır. Destek veren tüm ülkelerin iş birliğini, kapasitesini ve mali yeterliliğini dikkate alarak politikalar oluşturulmuştur. Fakat sadece Avrupa’da bu tarz bir girişimin gerçekleştirilmesi küresel bir sonuç doğurmayacaktır. Çünkü emisyonlar ve iklim değişikliği için ülkelerin sınırları yoktur. Bu sebeple Fit For 55 paketinde tüm dünya ülkeleri ile iş birliğine gidilmesi hedeflenmiştir. Bu noktada Paris İklim Anlaşması’nın hedefleri önem kazanıyor.

Peki Fit For 55 paketi içerisinde neler var? 4 ana aşlık altında toplam 13 faaliyet kalemi yer alıyor.

Fit For 55 Paketi

Fiyatlandırma

  • Emisyon ticaret sisteminin revizyonu
  • Enerji vergisiyle ilgili yönetmeliklerin revizyonu
  • Sınırda karbon düzenlemesi sayesinde AB üyesi ülkelere ihraç edilen her ürünün içindeki birim karbon emisyonunun vergilendirilmesi
İlginizi Çekebilir :  Chesley Sullenberger ve Hudson Nehri'ne İniş

Hedefler

  • Emisyon ticaret sistemi dışında kalan alanlarda (denizcilik, karayolu taşımacılığı ve binalar) emisyon azaltım hedefleri doğrultusunda çalışmaların adil bir şekilde paylaştırılması için efor paylaşımı ile alakalı yönetmeliklerin revizyonu,
  • Arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılık hakkında yönetmeliklerin revizyonu
  • Yenilenebilir enerji ile ilgili yönetmeliklerin revizyonu
  • Enerji verimliliği ile ilgili yönetmeliklerin revizyonu

Kurallar

  • Fosil yakıt kullanan araçların emisyon standartlarına ilişkin yönetmeliklerin revizyonu
  • Alternatif yakıtların altyapısıyla ilgili yönetmeliklerin revizyonu
  • Sürdürülebilir havacılık yakıtlarına yönelik düzenlemeleri içeren ReFuelEU Aviation girişimi
  • Sürdürülebilir deniz taşımacılığı yakıtlarına yönelik düzenlemeleri içeren FuelEU Maritime girişimi

Destekler

  • İklim eylemi için sosyal fon oluşturulması, bu sayede ulaşım ve ısınma konusunda hane halkının desteklenmesi

Fit For 55 Paketinin İçeriğinde Neler Var?

Avrupa Komisyonu’nun Fit For 55 paketi kapsamında belirlediği temel hedefler arasında 2030 yılına kadar taşıt kaynaklı emisyonların %55 oranında azaltılması; 2035 yılına kadar da bu emisyonların oranının %0’a indirilmesi gibi bir hedef mevcut. Bu sayede elektrikli ve hidrojen yakıtlı araçlara geçişin hızlandırılması planlanmakta.

Kaynak : comunicazione.iusve.it

İlginizi Çekecek İçerik : ‘ Hibrit ve Elektrikli Otomobil Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ayrıca havacılık ve denizcilik sektöründe de tedarikçilerin sağladığı yakıtın lojistiği önemlidir. Bununla birlikte, AB limanlarına gelen 5000 tondan büyük gemiler için kirlilik izni satın alınması gerekecek. Avrupa’da bulunan 220 milyondan fazla binanın %75’i enerji bakımından verimsizdir. Birçoğunda ısınma ihtiyacı halen fosil yakıtlarla sağlanmaktadır. Bu sebeple hedeflere ulaşmak için yalıtım ve enerji verimliliği hakkında çalışmalar yapılmaktadır.

Fit For 55 ile biyolojik çeşitliliği artırmak ve ormanlık alanları restore ederek CO2 tutma alanlarının artırılması hedeflenmiştir. Fit For 55 kriterlerine göre, Avrupa Birliği’nin ithal ettiği her ürün için bir karbon emisyon sınır değerinin koyulması ve bu değeri aşan ürünlerde her bir 1 ton karbon emisyonu fazlası için ortalama 55-60 Euro seviyesinde ek gümrük vergisi uygulanması planlanmıştır. Çevre dostu üretim yapılmaması durumunda AB ülkelerine ihracat yapılamayacak veya belirtilen vergilerin ödenmesi zorunlu olacak.

İlginizi Çekebilir :  1. Amenhotep'in Mumyası 3500 Yıl Sonra Dijital Olarak Açıldı

İlginizi Çekecek İçerik : ‘ Dünya Fosil Yakıtlı Araçları Kullanmaktan Vazgeçiyor

    Bu içerik size faydalı oldu mu?

    Puan vermek için yıldızın üzerine tıkla!

    Sonuçlar 0 / 5. Oy sayısı: 0

    Henüz puan verilmedi. İlk puan veren sen ol!

    Bu içeriği faydalı bulduysanız..

    Bizi sosyal medyada takip edin!

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir