Yeni Başlayanlar İçin Drone Tavsiyeleri
Bir Drone’da Arayacağınız Temel Özellikler
İlk defa drone kullanacaksanız aradığınız drone mutlaka piyasadaki en ucuz drone olacak diye bir durum yok. Önemli olan drone’dan beklentileriniz ve ne amaçla kullanmak istediğiniz. Bu yüzden bu yazıda 5 farklı drone ve bunların kullanımlarını inceleyeceğiz. Ancak drone tavsiyelerimize geçmeden önce drone’larda aramanız gereken temel özelliklerle başlayalım.
Kolay Kontrol Edilebilir Drone
Kontrollerin yanıt verme hızının neredeyse anlık ve gecikmesiz olması ve tercihen bir telefon uygulaması tarafından kontrol edilmemesi gerekir. Çünkü bu temel konularda uzmanlaşmanızı zorlaştırır.
GPS veya İrtifa Sabitleme
GPS’e sahip olmak, bir drone uçurmak için size inanılmaz bir kolaylık sağlar. Ancak düşük bir bütçeyle işleri kolaylaştırmak istiyorsanız, irtifa sabitleme özelliği, yukarı ve aşağı eksenlerden ziyade dört yöne odaklanmanızı sağlamak için yeterli olacaktır.
Drone Dayanıklılığı
Yeni başlayanlar için bir drone’nun tekrar tekrar kaza yapacağı aşikar. Bu yüzden dayanıklılık geçmişi olan ve kolayca hasar görecek parçaların mümkün olduğunca korunduğu bir drone doğru bir tercih olacaktır.
Drone Kamerası
Sadece drone’unuzu uçurmak istiyorsanız kesinlikle gerekli değil. Ancak bir kamera istiyorsanız, aşağıda önerdiğim drone’lar fiyatına göre kamera açısından gayet yeterli.

1. Potensic A20
Başlangıç aşaması için çok fazla seçenek olmakla birlikte Potensic A20 sahip olduğu mütevazi özellikleriyle fiyat performans drone’u diyebiliriz. Ufak olması sebebiyle iç mekanlarda uçurmak için ideal. Açık havada da uçabilen (güçlü rüzgar olmadığı sürece) dayanıklı, güvenli bir drone. Pervane koruyucularının olması büyük bir artı. Diğer iki önemli faktör, pillerinin değiştirilebilir olması (bazı dronelar dahili pile sahip) ve ulaşılabilirlik olacaktır.
Potensic A20 sağlam, iç mekanlarda deneyim kazanmanızın ardından dış mekanlarda da uçma rolünü doldurabilecek basit bir dört pervaneli drone.
Yedek pervaneler ve pil paketiyle birlikte geliyor. Bu da toplamda yaklaşık 20 dakikalık uçuş süresi anlamına geliyor. Yani asıl amacınız daha büyük bir drone almadan önce uçmayı öğrenmekse, giriş seviyesi için Potensic A20 gayet yeterli.

2. DJI Mini 2
DJI Mini 2, başlangıç seviyesi için profesyonel düzeyde kamerası olan en iyi drone’lardan biri. Boyutu ufak olmasına rağmen, 250 gramın altındaki bu drone, DJI Mavic Air 2’ye benzer süper stabilize çekimler kaydedebilmektedir. Tek bir bateri ile 10 km boyunca 30 dakikadan fazla uçmaktadır. Stabil bir GPS’e sahip olduğundan bu drone ile uçmayı öğrenmek gerçekten çok kolay. GPS tabanlı eve dönüş ve diğer pilot destek özelliklerine sahip. Uçuş esnasında kumandadan elinizi çektiğinizde hafif rüzgarlı ortamlarda bile havada asılı kalabiliyor.
Kamera ve 4k kalitesindeki farklı çekim modu seçenekleriyle kesinlikle amatör bir cihaz değil. Mini 2, 3 adet baterisiyle toplamda 1.5 saatlik bir uçuş süresi sunuyor. Üstelik yedek pervanelere de sahip. Mini 2’nin tek eksiği follow me (takip etme) özelliği diyebiliriz. 500 $ civarında bir bütçeniz varsa, başka bir drone aramanıza gerek yok.

3. Ryze Tello
Tello, hem iç mekan hem de dış mekan uçuşları için fark yaratan modellerden biri. Kullanıcı tarafından mobil uygulama üzerinden çeşitli hareketleri gerçekleştirmek üzere programlanabildiğinden, aynı zamanda mükemmel de bir öğrenme aracı.
Bu, programlama ve robotik sanatını eğlenceli ve eğitici bir şekilde öğrenmek isteyen gençler için harika bir özellik. Tello modeli sadece 80g ağırlığında ve avuç içinize sığacak büyüklükte. Uçmak için Tello uygulamasını indirmeniz, drone bağlantısını yaptıktan sonra da sanal joystick kontrollerini kullanmanız yeterli. Görüş konumlandırma sistemi çok iyi tasarlanmıştır. Öyle ki drone havalandıktan sonra gidip çayınızı içip geldiğinizde hala aynı pozisyonda olduğunu göreceksiniz.
Havaya fırlatarak da havalandırabileceğiniz bir model Tello. Üstelik dijital olarak stabilize edilen görüntüleri doğrudan bir akıllı telefona aktaran 720p/5mp kameraya sahip. Çektiği görüntülerin ve fotoğrafların kalitesi, bu boyuttaki bir drone için oldukça iyi ve gündelik tatil kullanımı için makul seviyede. 100 metrelik bir uçuş mesafesine ve yaklaşık 13 dakikalık bir uçuş süresine sahip. 3 adet yedek bateriye sahip olan Tello, hafif olması sebebiyle açık havada rüzgardan kolayca etkileniyor. Menzilinin sonuna yakın uçarken videonun kararsız hale geldiğini de belirtelim.

4. Parrot Anafi
Parrot Anafi yeni başlayanlar için gerçekten iyi bir drone. Üstelik diğer dronelarda olmayan bazı özelliklere sahip. Örneğin 4K kamerayı ele alalım. ANAFI’nin kamerası, DJI droneları gibi ön gövdenin hemen altında yer almıyor. Hem alttan hem de üstten engelsiz bir görüş sağlaması adına tam öne yerleştirilmiştir. Bu da kameranın yukarı ve aşağı yönde 180 derecelik bir açı yapabileceği anlamına geliyor. Yani başka hiçbir drone’un sunmadığı benzersiz bir perspektif !
Ayrıca, Hitchcock’un ünlü ‘Vertigo’ kamera çekimini mükemmel bir şekilde taklit eden Dolly Zoom efekti de dahil olmak üzere çok çeşitli otonom pilot mod seçeneklerine de sahip.
Aynı zamanda uçuşta da hızlı olan Anafi havada sabit duruşlarda neredeyse ses yapmıyor diyebiliriz. Modern bir GPS donanımlı drone’dan bekleyeceğiniz gibi, ANAFI ayrıca Geofencing (havada sabit kalma), akıllı eve dönüş ve sinyal vasıtasıyla drone’nun coğrafi konumunu belirleyen Find My Drone özelliklerine sahip.
DJI Air 2S gibi bu drone da kolay taşıma için katlanabilir. Ancak 244 mm’lik uzunluğu nedeniyle cebinize sığmıyor. Küçük bir omuz çantasına kolayca sığacak büyüklükteki Anafi güzel bir taşıma çantasıyla birlikte geliyor.
4 adet bataryayla birlikte gelen Anafi toplamda 100 dakikalık bir uçuş süresi sunmaktadır. Uçmak için fizik diploması gerektirmeyen kamera donanımlı insansız hava araçlarında ANAFI makul fiyatıyla ideal.

5. DJI Mini SE
Mini SE, Mini 2 ile aynı gövdeyi paylaşıyor. Boyut olarak bir ceket cebine sığacak kadar küçük olan katlanabilir bir tasarıma sahip. Dji Mini 2’ye göre daha mütevazi özelliklere sahip olan Mini SE çok daha uygun bir fiyata sahip. Maksimum video çözünürlüğü 4K yerine 2,7K ve maksimum hız biraz daha düşük. Ham görüntü çekimi ve otomatik pozlama gibi gelişmiş bazı fotoğrafçılık özelliklerinden yoksun.
Sinematik çekimler yapmak isteyen insanlardan ziyade, hobi olarak ve drone uçurmaya yeni başlayanlar için hedeflenen bir ürün. Dji Mini 2 gibi harika çekimler yapabileceğiniz 3 eksenli gimbala ve 30 dakikalık uçuş süresine sahip. 4k çekimler benim için o kadar da problem değil diyorsanız 500 dolarlık Mini 2 yerine 300 dolara Mini SE’yi tercih edebilirsiniz.
“Dünyanın En İyi Silahlı İnsansız Hava Araçları” ile ilgili yazımız için tıklayın.
Geri bildirim: Amfibi Drone'larda Balıklardan Esinlenilen Disk Teknolojisi | Mechtekno