Çarşamba, Nisan 17, 2024
TEKNOLOJİ

Yeni Başlayanlar İçin Drone Tavsiyeleri

4
(14)

Günümüzün heyecan verici teknolojilerinden biri olan dronelar, hava fotoğrafçılığından eğlenceli uçuş deneyimlerine kadar geniş bir yelpazede kullanım imkanı sunuyor. Ancak bu heyecan verici dünyaya yeni adım atanlar için doğru drone seçmek karmaşık bir süreç olabilir. Hangi modelin sizin ihtiyaçlarınıza ve beceri seviyenize uygun olduğunu bilmek başlangıçta büyük önem taşır.

Bu makalede, 2024 yılı itibariyle yeni başlayanlar için drone seçiminde dikkate alınması gereken önemli faktörleri ele alıyoruz. Aynı zamanda size en iyi başlangıcı yapabilmeniz için bazı tavsiyeler de sunuyoruz. Eğer siz de hava sahasında heyecan verici bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız gelin başlayalım:

Bir Drone’da Arayacağınız Temel Özellikler

İlk defa drone kullanacaksanız aradığınız drone mutlaka piyasadaki en ucuz drone olacak diye bir durum yok. Önemli olan drone’dan beklentileriniz ve ne amaçla kullanmak istediğiniz. Bu yüzden sizler için 5 farklı drone ve bunların kullanımlarını inceleyeceğiz. Ancak drone tavsiyelerimize geçmeden önce drone’larda aramanız gereken temel özelliklere bir göz atalım:

Kolay Kontrol Edilebilir Drone

Kontrollerin yanıt verme hızının neredeyse anlık ve gecikmesiz olması ve tercihen bir telefon uygulaması tarafından kontrol edilmemesi gerekir. Çünkü bu durum temel konularda uzmanlaşmanızı zorlaştırır.

GPS veya İrtifa Sabitleme

GPS’e sahip olmak bir drone uçurmak için size inanılmaz bir kolaylık sağlar. Ancak düşük bir bütçeyle işleri kolaylaştırmak istiyorsanız irtifa sabitleme özelliği, yukarı ve aşağı eksenlerden ziyade 4 yöne odaklanmanızı sağlamak için yeterli olacaktır.

Drone Dayanıklılığı

Yeni başlayanlar için bir drone’nun defalarca kaza yapacağı aşikar. Bu yüzden dayanıklılık geçmişi olan ve kolayca hasar görebilecek parçaların mümkün olduğunca korunduğu bir drone doğru bir tercih olacaktır.

Drone Kamerası

Sadece drone’unuzu uçurmak istiyorsanız kesinlikle bir drone kamerasına ihtiyacınız yok. Ancak bir kamera da olsun istiyorsanız, aşağıda tavsiye edilen dronelar fiyatına göre kamera açısından oldukça yeterli.

1. Potensic A20

Başlangıç aşaması için çok fazla seçenek olmakla birlikte Potensic A20 sahip olduğu mütevazı özellikleriyle fiyat performans drone’u diyebiliriz. Ufak olması sebebiyle iç mekanlarda uçurmak için ideal. Açık havada da uçabilen (güçlü rüzgar olmadığı sürece) dayanıklı, güvenli bir drone. Pervane koruyucularının olması büyük bir artı. Diğer iki önemli faktör, pillerinin değiştirilebilir olması (bazı dronelar dahili pile sahip) ve ulaşılabilirlik olacaktır.

İlginizi Çekebilir :  Dünyanın En İyi eVTOL Hava Taksi Geliştirme Projeleri
potensic-a20
Potensic A20

Potensic A20, iç mekanlarda deneyim kazanmanızın ardından dış mekanlarda da uçma rolünü doldurabilecek basit bir 4 pervaneli drone. Bu drone yedek pervaneler ve pil paketiyle birlikte geliyor. Bu da toplamda yaklaşık 20 dakikalık uçuş süresi demek. Yani asıl amacınız daha büyük bir drone almadan önce uçmayı öğrenmekse giriş seviyesi için Potensic A20’nin oldukça yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

2. DJI Mini 2

DJI Mini 2, başlangıç seviyesi için profesyonel düzeyde kamerası olan en iyi drone’lardan biri. Boyutu ufak olmasına rağmen 250 gramın altındaki bu drone ile DJI Mavic Air 2’ye benzer süper stabilize çekimler kaydedebilirsiniz. Tek bir batarya ile 10 km boyunca 30 dakikadan fazla uçmaktadır. Stabil bir GPS’e sahip olduğundan bu drone ile uçmayı öğrenmek gerçekten çok kolay. Ayrıca GPS tabanlı eve dönüş ve diğer pilot destek özelliklerine de sahip. Uçuş esnasında kumandadan elinizi çektiğinizde hafif rüzgarlı ortamlarda bile havada asılı kalabiliyor.

DJI Mini 2 Drone
DJI Mini 2

Kamerası ve 4K kalitesindeki farklı çekim modları dikkate alındığında kesinlikle amatör bir cihaz değil. DJI Mini 2, 3 adet bataryasıyla toplamda 1.5 saatlik bir uçuş süresi sunmaktadır. Üstelik yedek pervanelere de sahip. Mini 2’nin tek eksiği follow me (takip etme) özelliği diyebiliriz. 800 dolar civarında bir bütçeniz varsa, başka bir drone aramanıza gerek yok.

Tavsiye İçerik : ‘Süresiz Havada Kalan Drone’

3. Ryze Tello

Ryze Tello, hem iç mekan hem de dış mekan uçuşları için fark yaratan modellerden biri. Kullanıcı tarafından mobil uygulama üzerinden çeşitli hareketleri gerçekleştirmek üzere programlanabilmektedir. Bu da programlama ve robotik sanatını eğlenceli ve eğitici bir şekilde öğrenmek isteyen gençler için harika bir özellik. Tello modeli sadece 80 gram ağırlığında ve avuç içinize sığacak büyüklükte. Uçmak için Tello uygulamasını indirmeniz, drone bağlantısını yaptıktan sonra da sanal joystick kontrollerini kullanmanız yeterli. Görüş konumlandırma sistemi çok iyi tasarlanmıştır. Öyle ki drone havalandıktan sonra gidip çayınızı içip geldiğinizde hala aynı pozisyonda olduğunu göreceksiniz.

İlginizi Çekebilir :  Türkiye'nin Sondaj Gemileri: Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamid Han
Ryze Tello Drone
Ryze Tello

Tello, havaya fırlatarak da havalandırabileceğiniz bir model. Üstelik dijital olarak stabilize edilen görüntüleri doğrudan bir akıllı telefona aktaran 720p/5MP kameraya sahip. Çektiği görüntülerin ve fotoğrafların kalitesi, bu boyuttaki bir drone için oldukça iyi ve gündelik kullanım için makul seviyede. 100 metrelik bir uçuş mesafesine sahip olan Tello yaklaşık 13 dakika havada kalabilmektedir. 3 adet yedek bataryası bulunan cihaz, hafif olması sebebiyle açık havada rüzgardan kolayca etkileniyor. Ayrıca menzilinin sonuna yaklaştığında videonun kararsız hale geldiğini de belirtelim.

Tavsiye İçerik : ‘Denizaltıdan Fırlatılan İlk Drone’

4. Corby CX015

Corby CX015 yeni başlayanlar için gerçekten iyi bir drone. 5 m/sn hıza ulaşabilen cihaz 10 dk uçuş süresine sahip. 3 MP çözünürlüğündeki hareketli kamera ise fiyatına göre başlangıç seviyesi için oldukça yeterli. Ayrıca 1080p full hd video kaydı yapabilen kamera ile elde edilen görüntüleri canlı olarak cep telefonunda izleyebilirsiniz.

corby-cx015 drone
Corby CX015

70 metre menzile sahip olan drone’da GPS bulunmuyor. Ayrıca beni takip et ve rota belirleme özelliği de yok. Azami uçuş ağırlığı 175 gram olan Corby CX015, hareketli çekimler için iyi bir seçenek. Ortalama şarj dolum süresi yaklaşık 75 dk olan drone; 1 batarya, 4 pervane koruması ve 2 yedek pervane ile satışa sunuluyor.

5. DJI Mini SE

DJI Mini SE, Mini 2 ile aynı gövdeyi paylaşıyor. Bununla birlikte yaklaşık 249 gram ağırlığında olan drone, boyut olarak bir ceket cebine sığacak kadar küçük ve katlanabilir bir tasarıma sahip. DJI Mini 2’ye göre daha mütevazı özellikleri bulunan Mini SE daha uygun bir fiyata satışa sunuluyor. Maksimum video çözünürlüğünün 4K yerine 2.7K ve maksimum hızın da biraz daha düşük olduğu Mini SE, ham görüntü çekimi ve otomatik pozlama gibi gelişmiş bazı fotoğrafçılık özelliklerinden yoksun. Buna rağmen 12 MP fotoğraf çözünürlüğünü destekliyor.

dji-mini-se-drone
DJI Mini SE

Sinematik çekimler yapmak isteyenlerden ziyade, hobi olarak drone uçurmaya yeni başlayanlar için hedeflenen bir ürün. Cihaz aynı zamanda 3 eksenli gimbala ve 30 dakikalık uçuş süresine sahip. 4K çekimler benim için o kadar da problem değil diyorsanız 800 dolarlık Mini 2 yerine 600 dolara Mini SE’yi tercih edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir :  Dünyanın En Büyük Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Üreticileri

Tavsiye İçerik : ‘Amfibi Drone’larda Balıklardan Esinlenilen Disk Teknolojisi’

6. DJI Mini 3 Pro

DJI Mini 3 Pro, tavsiye olarak sunduğumuz diğer DJI Mini serisi dronelara göre biraz daha fazla kabiliyetlere sahip diyebiliriz. 249 gram ağırlığında olan drone standart bataryası ile 34 dk havada kalabilmektedir. 3 yönlü engel algılama özelliği sayesinde daha güvenli uçuş sağlar. 4K/60fps, 1080p/120fps video ve 48MP fotoğraf çözünürlüğüne sahip olan DJI Mini 3 Pro aynı zamanda dikey çekim yeteneğiyle keyifli bir uçuş deneyimi sunuyor.

FocusTrack özelliği sayesinde nesne takibi sağlayan drone RC ekrana sahip kumandası ile ön plana çıkıyor. Akıllı uçuş bataryası ve yedek pervaneler ile satışa sunulan DJI Mini 3 Pro, DJI Mini 2’ye göre bir miktar daha pahalı olsa da sunduğu özellikler sayesinde buna değer.

dji-mini-3-pro-drone
DJI Mini 3 Pro

7. SJRC F11

SJRC F11, sahip olduğu 2 eksenli stabilize gimbal ve EIS stabilizasyon sistemi ile öne çıkıyor. Bu sayede elektronik sarsıntı önleme sağlanarak çok daha iyi görüntülerin elde edilmesi hedeflenmektedir. Bununla birlikte drone 50x zoom özelliğine sahip olan ve 4K görüntü kaydı yapabilen bir kameraya sahip. GPS konumlama ve otomatik takip özelliği bulunan cihaz 34 dk havada kalabilmektedir. Ayrıca pervaneler için kullanılan fırçasız motor sayesinde daha fazla güç elde edilebiliyor. 1.5 km mesafeden gerçek zamanlı görüntü aktarımı sağlayabilen SJRC F11, oluşturulan uçuş planı doğrultusunda hareket etme kabiliyetine sahip. Drone menzil dışına çıktığında, sinyal kaybı yaşandığında, düşük batarya uyarısı verdiğinde otomatik olarak kalkış noktasına geri dönebiliyor. Aynı zamanda bu durumlarla karşılaşmadan da drone’u kalkış noktasına çağırabilirsiniz. 1 adet yedek batarya ve 4 adet yedek pervane ile satışa sunulan SJRC F11, yeni başlayanlar için oldukça iyi bir seviyede.

sjrc-f11-drone
SJRC F11

    Bu içerik size faydalı oldu mu?

    Puan vermek için yıldızın üzerine tıkla!

    Sonuçlar 4 / 5. Oy sayısı: 14

    Henüz puan verilmedi. İlk puan veren sen ol!

    Bu içeriği faydalı bulduysanız..

    Bizi sosyal medyada takip edin!

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir