Süresiz Havada Kalan Drone
Çin’in Northwestern Polytechnical Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, asla yere inmesi gerekmeyen bir drone gösterisi gerçekleştirdiler. Sistem, lazerden enerji yakalamak için drone’un altındaki fotoelektrik dönüştürücüyü kullanıyor. Tabi ki bunun kullanıcıya sunduğu avantajlar kadar bazı dezavantajları da mevcut ! Süresiz havada kalan drone özelliklerini birlikte inceleyelim.
Bu tür sistemler, verimlilik açısından çok iyi değil. Ancak oldukça iyi bir kablosuz güç iletimi işi gerçekleştiriyor. İletim tarafında, lazerinizin ne kadar iyi olduğuna bağlı olarak, verimlilik %50-85 arasında değişiyor. Alıcı tarafta da malesef yine enerjinizin yaklaşık %50’sini kaybediyorsunuz. Ancak elektrik ucuz ve ana hattan güç alıyorsanız, bu kayıplar, gözetleme drone’unuzun ara vermeden kusursuz bir gözetleme yapacağı anlamına geliyor.
Washington merkezli Power Light şirketi, 2012’de benzer bir kablosuz drone şarj sistemini göstermişti. Büyük bir drone’u bir rüzgar tünelinde 48 saat boyunca havada tutmuş ve Lockheed Martin’in Stalker drone’unu açık havada 600 m mesafeden kontrol etmişti.
Sistem Özellikleri
NP Üniversitesi ekibi, lazeri drone üzerinde tutmak için “akıllı görsel izleme algoritması” geliştirdi. Buna ilaveten atmosferik yoğunluktaki değişiklikleri telafi eden adaptif bir lazer şekillendirme sistemini de ekleyebiliriz. Sistem aynı zamanda, engelleri belirleyerek lazer gücünü uygun seviyeye ayarlama kabiliyetine de sahip. Küçük bir quadcopter ile yapılan testlerde drone 10 m civarında irtifalara ulaştı. Testler hem kapalı alanda ışıklar açık ve kapalıyken, hem de geceleyin açık alanda gerçekleştirildi.

Lazer sistemlerinin uzun menzilli kapasitesi, gelecekteki daha yüksek irtifalı drone operasyonlarını olası kılıyor. Bu da alçak irtifa uyduları gibi hareket edebilen kalıcı hava platformlarına olanak yaratabilecek.
Sistemin Potansiyeli
Bu cihazların lazerleri gökyüzüne doğrultacağı göz önüne alındığında, bazı düzenleyici geri bildirimlerin de olmasını beklersiniz. Üniversite ekibi, cihazın askeri potansiyeline atıfta bulunarak lazerin güç çıkışını, sistemin menzilini veya verimliliğini açıklamadı. Ancak bunun erken aşamadaki bir laboratuvar prototipi olduğu aşikar.
PowerLight ise ürünü ticarileşmeye çok daha yakın görünüyor. Şirket, fonksiyonel emniyet kapama sistemleri, hava koşullarından bağımsız çalışma yeteneği ile uzun menzilli, hafif ve kompakt kablosuz lazer güç iletimi üzerinde çalıştığını söylüyor.
Olası Diğer Kullanım Alanları

Askeri uygulamalar bir yana, kablosuz gücün diğer elektrikli hava araçlarını nasıl etkileyebileceği ilginç bir konu. Özellikle de bateri ve menzil sorunları olan, güce aç e-VTOL* hava taksileri için. Taksiler uçarken enerji sağlayan şehir çapında bir lazer şarj ızgarası, bu taşıtların ticarileşmesine katkıda bulunabilir. Ancak bu tür şeylerin yasal olarak onaylanması ve kentsel kullanıma hazır hale gelmesi için daha uzun bir yol var.
*VTOL: Dikey Kalkış ve İniş (İngilizce: Vertical Take-Off and Landing) sözcüklerinin kısaltmasıdır.
Süresiz havada kalan drone gibi ilginç teknolojilere ilginiz varsa “Denizaltıdan Fırlatılan İlk Drone” başlıklı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.