S-400 ve Patriot Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bir tarafta Amerikan firması Raytheon, diğer tarafta ise Rus firması Almaz-Antey.. Milyarlarca dolar değerindeki Patriot PAC-3 ve S-400 Triumph hava savunma sistemleri bu firmalar tarafından üretiliyor. Ülkemizin de uzun süre gündeminde olan ve birçok ülke tarafından kullanılan S-400 ve Patriot farklı görev tanımlarına sahip. Almaz-Antey üretimi S-400 geniş bölgelerin savunmasında kullanılırken, Raytheon üretimi Patriot’lar ise yüksek öneme sahip idari binalar, sanayi bölgeleri, askeri üsler gibi noktasal alanların savunmasında görev alır.
Patriot PAC-3 Hava Savunma Sistemi
Patriot hava savunma Sistemi 1991 yılında, İsrail ve Suudi Arabistan’ın korunması amacıyla ilk kez Körfez Savaşı’nda kullanılmıştır. Irak’tan fırlatılan Scud füzelerine karşı etkili olmuştur. 2000’li yıllarda PAC-2 versiyonu geliştirme çalışmaları yapılmış ve 2003 yılında ABD tarafından Irak’a yapılan operasyonlarda görev almıştır. Ayrıca, Kosova ve Afganistan’da da etkinliğini ispatlamıştır. Patriot hava savunma sistemi; savaş uçakları, insansız hava araçları, balistik füzeler gibi hedeflere karşı etkilidir.

ABD dışında BAE, Japonya, Hollanda, İspanya, Yunanistan, İsrail, Bahreyn, Güney Kore, Mısır, Ürdün, Tayvan, Kuveyt ve Almanya tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca Japonya’da Mitsubishi tarafından üretilmesine izin verilmiştir. Ek olarak Romanya, Polonya, İsveç ve Türkiye de bu sisteme ilgi duymaktadır.

S-400 Triumph Hava Savunma Sistemi
S-400 Hava Savunma Sistemi uçaklar, balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava araçlarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Güney Çin Denizi’nde ABD savaş uçaklarının etkin rol alması sebebiyle Çin, kendisine ait bir hava savunma sistemi olmasına rağmen S-400 hava savunma sistemini tercih etmiştir.

S-400 hava savunma sistemi, Rusya ve Çin’in dışında Belarus, Suriye ve Türkiye tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca Hindistan, Suudi Arabistan, Katar, Cezayir, Vietnam, Irak ve Azerbaycan da bu sisteme ilgi duymaktadır.

Patriot’lar, Nato kod adı SA-21 Growler olan S-400’lere göre sahada daha aktif kullanılmıştır. S-400’lerin şu ana kadar herhangi bir savaş bölgesinde angaje olduğu ve imha ettiği hedef bulunmuyor. Fakat S-400 hava savunma sistemi sahip olduğu teknoloji ile ön plana çıkıyor. İsrail’in Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi’nin bir parçası olan Patriot ise bölgesel savunma konusunda yetersizdir. Bu sebeple İsrail tarafından Patriot PAC-3 sisteminin Arrow-3 ile değiştirilmesi konusunda çalışmalar sürüyor. Bununla birlikte S-400’ün güvenilirliğini ispat etmesi için ise sahada etkin bir şekilde kullanılması gerekmekte. S-400 ve Patriot hava savunma sistemleri arasındaki farkları tablo üzerinde incelemek gerekirse;

S-400’ler kullandığı füze sistemleri ve hareketli hedef menzili ile ön plana çıkmaktadır. 400 km menzile ulaşabilen S-400 karşısında Patriot’ların hareketli hedefleri vuruş menzili 160 km’dir. S-400’ler, angaje olunan hedeflerin hızı dikkate alındığında çok daha hızlı hareket edebilen hedefleri vurabilmektedir. Ek olarak sistemin hazır hale gelme süresi de Patriot’lara göre daha kısadır. Her iki sisteme ait teknik özelliklerin belirgin farklılıklar içermesi, görev tanımlarının farklı olmasından kaynaklanır. ABD tarafından geliştirilen yüksek irtifa hava savunma sistemi THAAD, S-400’ler ile daha rekabetçi özelliklere sahiptir. Fakat halihazırda uluslararası satışı gerçekleştirilmemektedir.