Perşembe, Ekim 10, 2024
MÜHENDİSLİK

Maglev Treni Nasıl Çalışır?

3.8
(17)

Maglev Treni Çalışma Prensibi

Maglev trenlerine ait ilk patent James Powell ve Gordon Danby tarafından 1960’lı yıllarda alınmıştır. Powell günlük hayatına devam ederken basit bir trafik probleminden yola çıkarak trafik akışının nasıl daha iyi hale getirilebileceği hakkında düşünür. Bu sayede Maglev trenlerinin çalışma mantığını ortaya koyar. Aslında sistemin çalışması hepimizin bildiği eş kutupların birbirini itmesi mantığına dayalıdır. Maglev trenlerinin altında bulunan mıknatıslar ile tren raylarında bulunan elektromıknatısların birbirini itmesi sonucu tren, rayın üzerinde hiçbir şeye temas etmeden durmaktadır. Böylelikle trenin havaya kalkması işlemi sonrası bobinlere elektrik akımı verilerek ray boyu ilerlemeyi sağlayacak itici ve çekici manyetik alanlar meydana getirilmiş olur. Tren biraz ilerlediğinde, raylardaki elektromıknatısların kutupları değişir ve aynı düzenek yeniden sağlanır. Bu sayede sürekli bir hareket oluşur. Maglev treni raylarla temas halinde olmadığı için havada ilerleyerek sürtünmeyi en aza indirger. Bu sayede düşük sürtünmeli ve aerodinamik tasarımlar ile çok yüksek hızlarda tren yolculuğu yapılır.

manyetik levitasyon
Raylar ve Maglev treni arasındaki manyetik yapı

Mıknatıslar, Maglev treninin 4 köşesine yerleştirilmiştir. Süperiletken mıknatıslar kullanılması sebebiyle bu mıknatısların -267°C’ye kadar soğutulması gerekmektedir. Bu mıknatıslar sıradan mıknatısların ürettiğinden 10 kat daha güçlü manyetik alanlar üretebilirler. Ayrıca bu mıknatıslar sayesinde tren, raylar üzerinde 1-10 cm arasında bir yükseklikte ilerler. Trenin tasarımı da havayla sürtünmeyi en aza indirecek şekildedir. Maglev treninin hızı, 600 km/h seviyesine çıkabilmektedir. Raydan çıkmaması için de trenin alt kısmı rayları saracak şekilde dizayn edilmiştir.

İlginizi Çekebilir :  Dünyanın En Ünlü Silah Tasarımcıları ve En Önemli Silahları

Bu sistemin mıknatıs özelliği elektriğe bağlı olduğundan akımın kesilmesi durumunda bu özellik ortadan kalkar ya da akımın yönü kontrol edilerek mıknatısın kutupları değiştirilebilir. Ayrıca elektrik akımının artmasıyla çekim kuvveti de yükselir.

maglev treni
Mıknatıs yapısı ve çalışma prensibi

Ray Yapısı

Maglev rayları temel olarak 3 farklı görevi yerine getirmektedir;

Maglev raylarının ilk görevi, treni yerden yaklaşık 10 cm yukarda tutacak bir manyetik alan oluşturmaktır. İkinci görevi ise trenin yatay olarak dengede kalmasını sağlamaktır. Her iki görev sonucunda manyetik itme sayesinde tren optimum noktada tutulur. Ayrıca, tren yere yaklaştığında ya da merkezden uzaklaştığında daha fazla manyetik alan kullanılarak trenin rayda kalması sağlanır. Üçüncü görev ise alternatif akımdan oluşan bir itme sistemidir. Burada, hem manyetik çekme hem de manyetik itme kullanılarak tren ray üzerinde hareket eder.

manyetik levitasyon
Raylar ve maglev treni arasındaki entegrasyon

Maglev Treni Avantajları ve Dezavantajları

Maglev treni, klasik trenlere göre hızlı ve ucuz olmasına rağmen çok güçlü elektromıknatıslar ve hassas kontrol sistemleri gerektirir. Bu yüzden şu anki teknoloji, bu trenlerin hızlı bir şekilde yaygınlaşmasına izin vermemektedir. Maglev trenlerinin önündeki diğer büyük engel ise normal tren raylarında çalışamıyor olmalarıdır. Bu sebeple yerleşim merkezleri arasında yüksek maliyetli özel hatlar döşenmesi gerekmektedir. 

Buna karşın, Maglev trenleri sağlanan düşük sürtünme sayesinde daha ekonomik, daha verimli, çevre ile dost ve uzun ömürlü sistemlerin kullanımını cazip hale getiriyor. Geleneksel trenlerdeki fosil yakıt kullanan motorlar Maglev trenlerinde bulunmamaktadır. Bu sebeple itkiyi sağlayacak bir motorları da yoktur. Maglev treninin diğer bir önemli özelliği ise herhangi bir sürücüye ihtiyaç duymamasıdır. Ayrıca trenlerin hepsi aynı hızda hareket edebileceğinden çarpışma riski de yoktur.

İlginizi Çekebilir :  Bölgesel Isıtma Nedir? Gelişim Süreci Nasıl İlerlemiştir?

Yüksek Hızlı Maglev Treni Hangi Ülkelerde Kullanılıyor?

maglev treni
Çin’in Şanghay eyaletinde ticari amaçlı kullanılan maglev treni
maglev treni
Japonya’da test çalışmaları devam eden maglev treni
İlginizi Çekebilir :  Dünyanın En Uzun 20 Asma Köprüsü
maglev treni
Almanya’da test çalışmaları yapılan maglev treni

    Bu içerik size faydalı oldu mu?

    Puan vermek için yıldızın üzerine tıkla!

    Sonuçlar 3.8 / 5. Oy sayısı: 17

    Henüz puan verilmedi. İlk puan veren sen ol!

    Bu içeriği faydalı bulduysanız..

    Bizi sosyal medyada takip edin!

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir