Kendi Buluşlarıyla Ölen 20 Şanssız Mucit ve İcatları
Mucitler, hayal güçleri ve bilimsel becerileri sayesinde hayatımızı kolaylaştıran ve değiştiren bireylerdir. Ancak birçok mucit, kendi icadının risklerini göz ardı ederek kendilerini tehlikeye atabilirler. İşte bu nedenle, tarihte birçok mucit kendi icadı sonucu hayatını kaybetmiştir. Bu mucitlerin hikayeleri, risk ve sorumluluğun da önemini vurgulamaktadır. İşte kendi icadından etkilenerek hayatını kaybeden 20 mucit ve icatları;
1) Marie Curie
Marie Sklodowska Curie, sadece fizik ve kimya alanında kazandığı 2 adet Nobel ödülüyle değil, bir kadın bilim insanı olarak cinsiyetçi yaklaşımlara karşı verdiği mücadele ile de tanınır.
Marie Curie, keşfettiği radyum ve polonyum isimli radyoaktif malzemelerle ömrü boyunca çalışmıştır. Aşırı radyasyona maruz kalma sebebiyle oluşan aplastik anemi sebebiyle 1934 yılında ölmüştür. Ölüm sebebinin aşırı dozda radyasyon olmadığına dair birçok analiz yapılmaktadır. Curie’nin kullandığı not defterleri o kadar radyasyona maruz kalmıştı ki ölümü sonrasında bu defterler kurşun kaplı alanlarda saklanmıştır.
Curie, radyum ışınlarının bazı tümörlere karşı olumlu etki göstermesi sebebiyle kemoterapi adı verilen tedavi yöntemine ilham kaynağı olmuştur. Aynı zamanda Nobel ödülünü kazanan ilk kadın ve her iki bilim alanında Nobel ödülü kazanan tek bilim insanıdır.
Einstein’a göre ‘Bütün meşhur olmuş insanlar içinde şan ve şöhretin bozmadığı tek varlık’ olarak hatırlanmayı hak etmiştir.
İlginizi Çekecek İçerik: ‘El-Cezeri : Doğu Medeniyetinin Leonardo Da Vinci’si’
2) Thomas Andrews
Döneminin en büyük transatlantik gemisi olan Titanik’in tasarımcısı ve başmühendisi olan Thomas Andrews, geminin ilk seyahatine eşlik edenler arasındaydı. Buzlarla kaplı denizlerde zarar görebileceği öngörülen Titanik çift cidarlı ve 46 filika içerecek şekilde tasarlanmıştır. Fakat bütçe kısıtlamaları sebebiyle gemide 20 adet filika bulunmaktaydı.
1912 yılında gerçekleştirilen ilk seferde, gemi bir buzdağına çarpmış ve Atlas Okyanusu’nda batmıştır. Andrews, birçok insanın tahliyesine yardımcı olmuş ve kendisi kurtulmayı denememiştir.
3) Wan Hu
Uçma kabiliyeti tarih boyunca herkesin erişmek istediği yeteneklerden biri haline gelmiştir. Bu sebeple kuşlara imrenme, insanların özgürlük hissiyatını ve keşfetme ihtiyacını dışa vurmaktadır. Elbette bu uğurda birçok çalışma yapılmış ve birçok insan hayatını kaybetmiştir. Wan Hu, uçma eylemini hayata geçirerek Ay’a gitmek isteyen ilk insandı.
Wan Hu, kısaca uzaya gitmek isteyen bir hayalperestti. 16. Yüzyılda Çinlilerin eğlence amaçlı kullandığı havai fişekleri bambudan yapılan bir sandalyenin altına yerleştirmişti. 47 adet havai fişek ve bunları ateşlemek için görevli olan 47 kişi ateşleme için hazırdı. Wan Hu’nun emriyle fişekler ateşlendi fakat o sırada büyük bir patlama oldu. Etraftaki toz ve dumanın dağılması sonrasında ne Wan Hu ne de sandalyesi oradaydı. O andan sonra Wan Hu ve sandalyesini gören olmadı.
Wan Hu’nun yanıp kül olduğuna inanmak yerine uçarak Ay’a ulaştığını düşünenlerin sayısı epey çoktu. Bu nedenle kimi kaynaklarda ilk astronot olarak da ifade edilir. Wan Hu efsanesinin yüzyıllarca devam etmesi sonucu Ay’da bulunan bir kratere Wan-Hoo ismi verilmiştir.
İlginizi Çekecek İçerik: ‘Nikola Tesla : Sıra Dışı İcatlarla Hayatımızı Kolaylaştıran Dahi‘
4) İsmail Bin Hammad El-Cevheri
Uçmaya oldukça meraklı olan Cevheri, 1008 yılında kuş tüyü ile kaplanan tahta kanatlar üreterek kollarına bağlamıştır. Nişabur kentinde bir caminin tepesine çıkarak uçmayı denemiş fakat yere çakılarak vefat etmiştir. Bu deneme Wright kardeşlerden yaklaşık 900 yıl önce yapılan ve tarihte bilinen ilk uçuş deneyimidir.
5) Otto Lilienthal
Otto Lilienthal 1896 yılında insanların yüksek yerlerden kendilerini bırakıp yere güvenli bir iniş yapabilmesini hedefleyen planörü icat etmiştir. Lilienthal, kendi icadıyla gerçekleştirdiği bir uçuşta kuvvetli rüzgâr sebebiyle dengesini kaybetmiş ve 15 metre yüksekten yere düşerek omurgasını kırmıştır. Kazadan bir süre sonra da hayatını kaybetmiştir.
6) Alexander Bogdanov
1924 yılında kan nakli deneylerine başlayan Bogdanov, yaşlanmayı önleyip sürekli genç kalmayı hedefliyordu. Bogdanov’un deneylerine katılan Lenin’in kardeşi Mariya Ulyanova, deneylerden sonra saç dökülmesinin durduğunu ve görme bozukluklarının azaldığını belirtmiştir. 1928 yılında Bogdanov, kendi üzerinde yaptığı deney sonucunda öğrencisinden kaptığı bakteriler sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Kimi kaynaklara göre Bogdanov bu yöntemle intihar etmiştir.
7) Karel Soucek
Karel Soucek kendi icadı olan darbe emici varil ile Niagara Şelalesi’nden atlamış ve hayatta kalmıştı. Bu başarısından aldığı cesaretle 1985 yılında Astrodome adında özel olarak inşa edilen 180 fit yüksekliğindeki şelaleden atladı. Fakat bu defa başarılı olamadı ve hayatını kaybetti. Darbe emici varil, havuzun kenarına çarparak parçalara ayrılmıştı.
8) Thomas Midgley
Thomas Midgley dünyanın en zararlı bilim insanı olarak bilinmektedir. Özellikle otomotiv sektöründe kullanılan tetraetil kurşun ve halen buzdolabı üretiminde kullanılan kloroflorokarbonun mucididir. Ancak ölümüne sebep olan icadı, felç geçirdiği için yatakta hareket edebilmesini kolaylaştıran mekanik yatak tasarımıdır. Midgley 1944 yılında kazara yatağın makarasına boynunu dolar ve boğularak ölür.
9) Karl Scheele
Oksijen, molibden, tungsten, manganez, klor gibi elementleri keşfeden Scheele çeşitli kimyasallar üzerine çalışan bir farmakologtur. Oksijenin keşfini açıklayamadan vefat ettiği için Joseph Priestly bu keşfi sahiplenmiştir. Scheele’nin en dikkat çekici özelliği, ortaya çıkardığı her karışımın tadına bakmasıdır. 1786 yılında içinde birçok zehirli karışım bulunan tüplerle birlikte ölü bulunmuştur. Ölüm sebebi olarak da hidrojen siyanürün tadına bakmak istemesi olarak gösteriliyor.
10) Aurel Vlaicu
Bir havayolu şirketi sahibi olan pilot ve mucit Vlaicu, icat ettiği tek kişilik uçak ile Karpat dağlarını geçen ilk pilot olmak istemiştir. 1913 yılında gerçekleştirilen deneme uçuşu sırasında motorun durması sonucu uçak yere çakılmıştır ve Vlaicu hayatını kaybetmiştir. Vlaicu aynı zamanda Romanya havacılık sektörünün kurucusudur.
11) Franz Reichelt
Bir terzi olan Reichelt, paraşüt görevi gören bir kaban tasarlamıştır. Ardından tasarımını denemek adına Eyfel Kulesi’ne çıkmıştır. Çok kez uyarılmasına rağmen 1912 yılında Eyfel Kulesi’nden aşağı atladı ve yerçekimine engel olamadı.
12) Jean-François Pilatre de Rozier
Fransız kimyager Rozier, gazlar üzerine yaptığı bir araştırmada pirofirik maddelerden bahsetmiş ve bu çalışmayı sıcak hava balonu üzerinde denemek istemiştir. İlk denemede 25 dk boyunca havada kalmış ve 1000 m yüksekliğe ulaşmıştır. 1785 yılında gerçekleştirilen ikinci denemede Manş Denizi’ni geçebilmek için havadan daha hafif bir gaz olan hidrojenle dolu ikinci bir balon eklemiştir. Rozier, daha fazla kaldırma kuvvetinin onu denizin diğer tarafına götürebileceğine inanıyordu. Görünüşe göre hidrojenin son derece yanıcı olduğunu unutmuştu. Rozier çıkan yangında balonun düşmesi sonucu hayatını kaybetmiştir. Rozier, tarihte havayolu kazasında ölen ilk kişi olarak yer almaktadır.
13) Louis Slotin
İkinci Dünya Savaşı esnasında nükleer silah üretmek için başlatılan Manhattan Projesi’nde görev alan Slotin savaş sonrasında da deneylerine devam etmiştir. 1946 yılında gerçekleştirdiği bir fisyon deneyinde plütonyum kürelerinin birbirine temas etmesi sonucu yanlışlıkla tepkime başlatmıştır. Radyasyon yayılmasından etkilenmemek adına vücudunu koruyucu materyallerle kaplasa da olaydan birkaç gün sonra hayatını kaybetmiştir.
14) Sylvester H. Roper
Roper, bisiklete buhar makinesi entegre ederek aslında dünyanın ilk motosikletini icat etmiştir. Günümüz motosikletlerinden farklı olarak buhar motoru ve pedallarının olması sebebiyle daha çok velespit olarak adlandırılmıştır. Roper, 1896 yılında yapılan bir denemede kaza sonucu hayatını kaybetmiştir. Ölüm nedeni kalp krizi olarak belirlense de kaza mı kalp krizine neden oldu yoksa kalp krizi sebebiyle mi kaza gerçekleşti anlaşılamamıştır.
15) Max Valier
Katı ve sıvı yakıtlı roketlerin mucidi Valier, başarılarından cesaret alarak roketli bir araba icat etmeye karar vermiştir. 1930 yılında Berlin’de bir pistte gerçekleştirilen ve yakıcı madde olarak alkol kullanılan deneyde motor patlamış ve kendisi de yanarak can vermiştir.
16) William Bullock
William Bullock halihazırda kullanılmakta olan rotatif baskı makinesinin gelişmiş bir versiyonu üzerine çalışıyordu. İcadı başarılı olmuştu. Sistemi son haline getirmeye çalışırken bacağı makineye sıkıştı. Kısa sürede kangren oldu ve bacağının kesilmesi gerekiyordu. 1867 yılında ameliyat esnasına meydana gelen komplikasyonlar sebebiyle vefat etmiştir.
17) Henry Winstanley
Deniz taşımacılığına yönelik ortaya çıkan tehditler konusunda hükümetin bir şeyler yapmasını beklemek yerine, Winstanley 1696’da tehlikeli kayaları işaretlemek için devasa bir deniz feneri tasarladı. Birkaç yıl içinde, kıyıdan birkaç mil uzakta çıplak bir kayaya demir payandalarla sabitlenmiş granit ve ahşap yapılı deniz fenerini inşa etti.
Günlerce süren, Britanya tarihinin en büyük fırtınalarından biri, Manş Denizi kıyılarını kasıp kavuruyordu. Henry Winstanley, kendi icadı olan Eddystone Deniz Feneri’nin onarımı sırasında 1703 yılında deniz fırtınası sonucu ölmüştür. Winstanley, feneri inşa etme ve onarma çalışmaları sırasında deniz fırtınasına maruz kalmış ve feneri terk etmeyi reddetmiştir.
18) Horace Hunley
Hunley, insan gücüyle hareket eden ve savaşlarda kullanılabilecek bir CSS Hunley isimli denizaltı icat etmiştir. Fakat 1863 yılında yapılan ilk denemede denizaltı batmış ve Horace Hunley boğularak ölmüştür.
19) Henry Smolinski
Henry Smolinski, jet uçakları ve roketler tasarlan başarılı bir mühendisti. 1970’lerin başında ise bir uçan araba yapmaya takıntılı hale geldi. Ancak Smolinski, her şeyi sıfırdan yaratmak yerine, uçuş için müşterilerin mevcut arabalarına montajı yapılabilecek ve ardından normal sürüş için çıkarılabilecek hafif kanatlar ve bir de kuyruk tasarlamak istedi. Prototip için bir Cessna çift motorlu uçak ve bir de Ford Pinto otomobil kullanılmıştır. Henry Smolinski, kendisi tarafından geliştirilen Aircar adlı uçan araba projesinin prototipinde ölmüştür. 1973 yılında yapılan bir denemede Aircar’ın motoru ve sağ kanadı, bağlantı hatası nedeniyle yerinden ayrılmış ve Smolinski uçan arabanın düşmesi sonucu hayatını kaybetmiştir.
İlginizi Çekecek İçerik: ‘Dünyanın En İyi Uçan Araba Geliştirme Projeleri‘
20) Valerian Abakovsky
Valerian Abakovsky, Sovyet yetkililerinin ülkeyi daha hızlı dolaşabilmeleri için yüksek hızlı bir vagon icat etmeye çalıştı. O zamanlarda kara yolculuğunu hızlandırmak için mühendisler, trenlere uçak pervaneleri yerleştirmeyi denemeleri için Sovyetler Birliği tarafından teşvik ediliyordu. Bu sebeple mucit Abakovsky, arkasında pervane ve uçak motoru bulunan bir araç tasarladı. Abakovsky, Aerowagon adı verilen bu araç ile 1921 yılında Tula’dan Moskova’ya doğru gerçekleştirilen test sürüşünde kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.
İlginizi Çekecek İçerik: ‘Dünyanın En Ünlü Silah Tasarımcıları ve En Önemli Silahları‘