Dünya Fosil Yakıtlı Araçları Kullanmaktan Vazgeçiyor
Dizel araçların kullanımının azaltılmasıyla başlayan sürece gün geçtikçe benzinli araçlar da önemli ölçüde dahil oldu. Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi tarafından Fit For 55 İklim Paketi kapsamında alınan karar ile 2035 yılına kadar benzinli ve dizel yakıtlı motor kullanan araçların elektrikli veya hidrojenli araçlarla değiştirilmesi öngörülmektedir. Bu karar ile birlikte Avrupa’da otomotiv sektöründe bir devir sona erecek. Türkiye’nin de dahil olduğu 33 ülkede hayata geçmesi planlanan uygulamayla ulaşım kaynaklı emisyonların azaltılması hedeflenmekte.
Ulaşım kaynaklı emisyonlar, salınan sera gazı emisyonları arasında 5. sırada bulunuyor. Karayolu ulaşımı ise sektördeki emisyonların %89’unu oluşturuyor. Bu sebeple İngiltere, Kanada, Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerin de arasında yer aldığı 33 ülke ve Ford, Jaguar, Land Rover, Volvo, Mercedes-Benz gibi önemli markaların bulunduğu 11 otomobil üreticisi alınan karara destek vermiş durumda. Bu karar, küresel ısınmayı 1.5 derecenin altında tutma hedefi için oldukça önemli.
İlginizi Çekecek İçerik : ‘İklim Değişikliğinin Nedenleri ve Sonuçları‘
Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi tarafından alınan kararda 46 üye bu değişikliğe onay vermesine rağmen 40 üyenin onay vermediği ve 2 üyenin de çekimser oy kullandığını belirtmeden geçmeyelim. Ayrıca ikinci el araçlar da bu karardan etkilenmeyecek.
Fosil Yakıtlı Araçların Devri Bitiyor Mu?
Ulaşımda kullanılan enerji yaklaşık olarak %95 oranında petrol kaynaklı yakıtlardan yani benzin ve dizelden sağlanmaktadır. Rudolf Diesel ve Nikolaus Otto tarafından icat edilen dizel ve benzinli motorları artık ulaşım amacıyla kullanmamak için önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Gelecek nesillerin hakkımızda kötü düşünmemesi için biraz geç kalmış olabiliriz. Fakat ülkeleri fosil yakıtları kullanmaktan alıkoyması gereken birçok faktör mevcut;
- CO2, CO, NOx, SO2, HC, C6H6 ve diğer partiküllerden kaynaklanan sağlık sorunları ve kanser oranındaki artış
- Fosil yakıt kullanan motorların düşük verime sahip olması
- Fosil yakıtlı araçların iklim değişikliğine olumsuz etkisi
- Hava, su ve gürültü kirliliği problemleri
- Fosil yakıtların pahalı elde edilmesi ve araçların bakım masraflarının yüksek olması
Fosil yakıtların bu kadar yoğun bir şekilde kullanıldığı bir dünyada çevreci bir enerji kaynağına yönelmek dengeleri biraz değiştirecek gibi duruyor. Aslında ilk elektrikli otomobil, içten yanmalı motora sahip olan otomobilden çok daha önce üretilmişti. Elektrikli otomobil ilk olarak Robert Anderson tarafından üretilmiştir. Fakat şarj edilebilir bir batarya bulunmadığından yaygın kullanımı sağlanamamıştır. Batarya ise ilk olarak 1775 yılında İtalyan fizikçi Alessandro Volta tarafından üretilmiştir. Bununla birlikte batarya ve elektrikli araç teknolojisi halen gelişime oldukça açıktır. Fosil yakıt kullanan araçlardan elektrikli araçlara geçiş aşamasında yaşanabilecek bazı problemler mevcuttur;
- Satış ve kiralama modellerinin değişecek olması
- Tüketici ihtiyaçlarının yeniden yorumlanması ve müşteriye ulaşabilme
- Mevcut otomobil üreticilerinin yeni otomotiv firmaları, şarj ve batarya firmaları ile işbirliğine gidecek olması
- Tüketicinin elektrikli araçlar hakkında eğitim eksikliği,
- Şarj istasyonlarının yaygınlaşmasının gerekliliği
İlginizi Çekecek İçerik : ‘Hibrit ve Elektrikli Otomobil Arasındaki Farklar Nelerdir?‘
Fit For 55 Nedir?
Dünyada günümüz itibariyle 1 milyardan fazla fosil yakıt kullanan otomobil bulunmaktadır. Bu araçlar dünyada salınan karbondioksit emisyonlarının yüzde 30’undan fazlasını üretmektedir. Araçlardan kaynaklanan fosil yakıt emisyonlarının azaltılması, 1990 yılına kıyasla 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 55’lik bir azalma hedefleyen Fit for 55 iklim paketinin bir parçasıdır. Bu sebeple Avrupa’da 2035 yılına kadar benzin ve dizel yakıtlı araçların yerini elektrikli ve hidrojenli araçların alması planlanmıştır.