Perşembe, Ekim 10, 2024
TEKNOLOJİ

Dünyanın En İyi eVTOL Hava Taksi Geliştirme Projeleri

5
(1)

1) CityAirbus NextGen

Silikon Vadisi’ndeki proje ortağı A³ (Acubed) firmasıyla birlikte geliştirdikleri Vahana ile bu alanda veri toplamaya başlayan Airbus, sonrasında farklı konseptlerde uçan taksi geliştirmiştir. 2 adet prototip üretimi gerçekleştirilen Vahana ile projenin ilk etabı 2019’da sonlandırılmıştır. Merkezi Fransa’da bulunan, Airbus Helicopters SAS tarafından yönetilen projeler için Vahana’dan edinilen tecrübelerin oldukça değerli olduğu belirtiliyor.

Airbus-A3-Vahana-1
Airbus Vahana A3
cityairbus
CityAirbus
hava taksi cityairbus nextgen
CityAirbus NextGen

2) Volocopter VoloCity

Almanya tarafından üretilen ve birçok firma tarafından desteklenen Volocopter 2X çok rotorlu eVTOL hava taksidir. Tasarım aşamasında Daimler AG şirketinden yatırım desteği alan Volocopter 2X‘in seri üretimi Alman planör üreticisi DG Flugzeugbau tarafından gerçekleştirilmektedir. Hava taksi amacıyla tasarlanan sistemde her biri BLDC elektrik motoruyla çalışan 18 pervane bulunur. 2 kişilik dizayn edilen Volocopter 2X, 100 km/h hıza ulaşabilmektedir. 900 kg azami kalkış ağırlığına sahip olan sistemin menzili 70 km/h hızla 27 km civarındadır. Ayrıca Volocopter, karbon fiber yapısı sayesinde çok hafiftir. Sistem, sahip olduğu pervane sayısı ve yedek güç kaynağı sayesinde güvenilirlik açısından yüksek puan almıştır. Ek olarak bünyesinde beklenmedik durumlar için yedek batarya ve paraşüt bulunmaktadır.

Volocopter 2x
Volocopter 2X
Volocopter VoloCity hava taksi
Volocopter VoloCity

3) Archer Aviation Midnight

archer midnight hava taksi
Archer Aviation Midngiht

4) Joby Aviation S4

Joby Aviation firmasının Uber‘in hava taksi bölümünü satın almasıyla, Joby S4 projesi hız kazanmıştır. Joby Aviation firmasının bu yatırımı yapmasında Uber’in yazılım araçları alt yapısının etkili olduğu değerlendiriliyor. 161 km menzile sahip olan hava taksi 322 km/h hız değerine ulaşabiliyor. Ayrıca 4 kişi taşıyabilen sistemin azami kalkış ağırlığı 2404 kg‘dır. Sahip olduğu 6 adet pervanenin 4’ü dikey olarak motorlarıyla birlikte eğilebiliyor. 2’si de mekanizmalarından yukarı doğru hareket edebilme kabiliyetine sahip.

İlginizi Çekebilir :  IBM 305 RAMAC : Sabit Diskli İlk Ticari Bilgisayar
hava taksi joby aviation s4
Joby Aviation S4

5) Baykar Cezeri

baykar_cezeri
Baykar Cezeri

6) Wisk Aero Gen 6

Faaliyetlerine son vermeden önce Kitty Hawk firması tarafından 2018 yılında Cora adıyla tanıtılan uçan taksi, daha sonra Kitty Hawk ve Boeing firmalarının işbirliği ile kurulan ABD merkezli Wisk Aero firmasına devredilmiştir. Araç, Yeni Zelanda hükümeti ile birlikte geliştirildiğinden 2020 yılında Yeni Zelanda’da test çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. 2022’de projeye Boeing tarafından 450 milyon dolar daha yatırım yapma kararı alınmıştır.

Kitty Hawk tarafından geliştirilen ve ilk test uçuşunu 2018’de yapan en son araç 4. nesil Cora‘yı temsil ediyordu. Bunun üzerine Wisk Aero, 5. nesil Cora çalışmalarını gerçekleştirdi. 2023 yılında bu hava taksi ile ilk halka açık uçuş gösterisini icra etti. Wisk Cora Gen 5 otonom sürüş özelliğine ve 2 kişi taşıma kapasitesine sahip bir araçtı. İleri uçuş için itme gücünü sağlayan pervaneler 3 kanatlı olarak tasarlanmıştır. Ayrıca eVTOL özelliğine sahip olan araçta 12 adet pervaneli elektrik motoru bulunmaktaydı.

wisk cora gen 5
Wisk Cora Gen 5
wisk aero gen 6 hava taksi
Wisk Aero Gen 6

7) Lilium Jet

Almanya’da geliştirilen Lilium Jet, şehir içi ulaşıma sessiz ve temiz bir çözüm sunmaktadır. Hava taksi konseptinde hizmet vermesi planlanan araç ön kanatlarda 12, arka kanatlarda 24 olmak üzere toplam 36 adet elektrikli jet motoruna sahiptir. Motorlar, dikey iniş-kalkış ve ileri itme sağlanması için belli açıda hareket ederek hava akımını yönlendirmektedir. Lilium, pervanelerin motor yuvaları içinde yer alması nedeniyle tahrik sistemini jet olarak adlandırıyor. Bu tasarıma akustik kaplamaların da eklenmesi sayesinde gürültü, atmosfere yayılmadan önce yakalanıyor ve dağıtılıyor. Şirket, Lilium Jet‘in bir helikoptere göre 6-7 kat daha sessiz çalıştığını belirtmektedir.

lilium jet hava taksi
Lilium Jet

8) Ehang 216-S

Çinli Ehang şirketi tarafından tasarlanan uçan taksi modelinin ilki olan Ehang 184 daha sonra Ehang 216 ve Ehang 216-S modelleri ile öne çıkmıştır. Şirket, Ehang 184 modelini ilk olarak 2016 yılının Ocak ayında Tüketici Elektroniği Fuarı’nda tanıtmıştır. 184 numarası; 1 yolcu, 8 pervane ve 4 pervane kolunu ifade etmektedir. Maksimum kalkış ağırlığı 360 kg olan uçan taksi 8×152 kW değerinde elektrik motorlarına sahiptir. 100 km/h’in üzerinde bir hıza ve 16 km menzile ulaşabilen Ehang 184 modeli ile 1000’den fazla test uçuşu gerçekleştirilmiştir. Bu modelden yaklaşık 30-40 adet arasında üretildiği tahmin ediliyor. Daha sonra geliştirilen 2 kişi kapasiteli Ehang 216 modeli, Çin Sivil Havacılık İdaresi’nden lojistik kullanımı amacıyla onay almıştır. 216 numarası; 2 yolcu ve toplam 16 adet pervaneyi ifade etmektedir.

ehangs-216-s
Ehang 216-S

Ehang 216-S modeliyle ise menzil 30 km’ye, maksimum kalkış ağrılığı ise 620 kg’a çıkartılmıştır. “S” harfi, havacılık ve imalat sanayinde, bir ürünün üretim versiyonunu ifade eden, imalat ve ticari kullanıma uygun bir geliştirme aşamasına ulaştığını belirten yaygın bir gelenektir. Sistem 21 dk boyunca havada kalabilmekte ve 100 km/h hızda uçabilmektedir. Bazı kaynaklarda Japon tur operatörü AirX’in 50 adet EHang 216 modeli sipariş ettiğini ve bunların ilk kez Osaka’daki 2025 Dünya Fuarı’nda kullanılacağı belirtilmektedir. Ayrıca eVTOL Dergisi, Aerotree’nin (Filipinler) 50 EHang 216 eVTOL modeli satın aldığını duyurmuştur.

İlginizi Çekebilir :  Şarj Aletine Veda: Twistron İplikleriyle Elektrik Üretimi

9) Textron eAviaton Nexus

Textron eAviaton Nexus hava taksi
Textron eAviaton Nexus

10) XPeng AeroHT Voyager X2

XPeng AeroHT Voyager X2
XPeng AeroHT Voyager X2

11) Alakai Skai

ABD’li Alakai Technologies tarafından geliştirilen Skai, dünyanın ilk hidrojen yakıt hücreli hava taksisidir. Skai, 6 adet motora ve 1’i pilot olmak üzere toplam 5 kişi taşıma kapasitesine sahiptir. Yakıt hücreleri sayesinde 644 km menzile ulaşmaktadır. Pervaneleri gürültüyü en aza indirmek için özel olarak tasarlanmıştır. Ayrıca motorlardan ikisi tamamen hasar görse bile araç uçmaya devam etmektedir. Bunun dışında otonom kontrol sisteminin bile yedeği olan Skai’de en kötü olasılıklar için paraşüt ve çarpışma olasılığını azaltan sensörler de unutulmamış. Taşıma kapasitesi 454 kg olan Skai, yaklaşık 4 saat boyunca havada kalabiliyor. 135 km/h seyir hızına sahip olan araç 10 dk içinde yakıt ikmali yapabiliyor.

Alakai Skai hava taksi
Alakai Skai

12) Hyundai Supernal S-A2

Hyundai Supernal S-A2 hava taksi
Hyundai Supernal S-A2

13) SkyDrive

SKYDRIVE
SkyDrive

14) AirCar

İlginizi Çekebilir :  Dünyanın En Büyük Uçağı Stratolaunch Systems 'Roc'
aircar hava taksi
AirCar

15) Aerofugia AE200 X01

aerofugia ae200 hava taksi
Aerofugia AE200 X01

16) Doroni H1

doroni h1
Doroni H1

17) Eve Air Mobility Eve V3

eve hava taksi
Eve Air Mobility Eve V3

18) Vertical Aerospace VX4

Vertical-Aerospace-vx4
Vertical Aerospace VX4

19) Transcend Air VY400R

Transcend Air vy400r
Transcend Air VY400R

Transcend Air VY421

Transcend Air vy421
Transcend Air VY421

20) VRCO XP-4

VRCO_XP4
VRCO XP-4

    Bu içerik size faydalı oldu mu?

    Puan vermek için yıldızın üzerine tıkla!

    Sonuçlar 5 / 5. Oy sayısı: 1

    Henüz puan verilmedi. İlk puan veren sen ol!

    Bu içeriği faydalı bulduysanız..

    Bizi sosyal medyada takip edin!

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir