Cumartesi, Aralık 9, 2023
Deniz SistemleriSAVUNMA SANAYİİ

Dünyanın En Büyük Savaş Gemileri: Okyanusun Devleri!

Bizi Takip Edin :
Abone Ol
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
4
(49)

Savaş tarihinin başlangıcından beri gemiler, ülkeler adına hayati varlıklar olmuşlardır. Tabi ki ticaret gemilerinin ülke ekonomilerindeki yeri yadsınamaz ancak savaş gemilerine ayrı bir parantez açmamız gerekir. Her daim ülkelerin prestij ve hakimiyetlerinin sembolü, egemenliklerinin garantörü konumunda yer almışlardır. Bu nedenle, eski zamanlardan beri ülkeler arasında, en büyük ve en güçlü donanma gemisini kimin inşa ettiği konusundaki rekabet devam ediyor. Hal böyle olunca devasa boyutlarda, özel görevler için tasarlanan savaş gemilerinin okyanuslara inmesi kaçınılmaz oluyor. Bu yazımızda dünyanın en büyük savaş gemileri ile ilgili klasman, boyut, mürettebat sayıları, sahip oldukları silahlar, maliyetleri ve taşıma kapasiteleri gibi özelliklere değineceğiz.

Her savaş gemisine pratikte mobil bir askeri kamp olarak bakmak gerekir. Sadece tek bir savaş gemisi, uzun menzilli balistik füzeleri, askeri jetleri, seyir füzelerini, tankları, birlikleri ve neredeyse her tür zırhlı aracı denizler ve okyanuslar üzerinden birkaç gün içinde hedef noktaya taşıma kabiliyeti var. Devasa uçak gemileri de denizde hava üsleri olarak hizmet etme kabiliyetine sahip. Tam uzunlukta uçuş güverteleri ile birlikte uçakları silahlandırma, mevzilendirme, kurtarma ve taşıma tesislerine sahiptirler.

Yüzyıllar boyunca savaş dünyasına hükmeden bu gemiler hala da savaşın merkezinde yer almaya devam ediyor. İşte tüm zamanların en büyük savaş gemileri!

9. Izumo Sınıfı Destroyer

Japon Deniz Savunma Kuvvetlerine ait Izumo Class

Japonya Deniz Savunma Kuvvetleri Kaga ile birlikte dünyadaki en büyük savaş gemilerinden ikisine sahiptir. Izumo Class ise İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Japon filosundaki en büyük askeri gemidir. 248 metrelik uzunluğuna rağmen, Izumo Sınıfı bir savunma gemisidir. Resmi olarak çok amaçlı destroyer olarak tanımlanmıştır. Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası barışçıl anayasası nedeniyle sadece denizaltı ve gemi karşıtı silahlara sahiptir. Yakın hava savunma sistemi olarak 3 adet Phalanx ve 2 adet *RAM‘e sahiptir. Herhangi bir saldırı silahı (ofansif amaçlı) bulunmamaktadır.

Geminin gücü uçak kapasitesinde yatmaktadır. Izumo 28 adede kadar uçak taşıyabilir. Ayrıca eş zamanlı olarak beş helikopterin iniş-kalkış yapabileceği platforma sahiptir. İlaveten 50 araca kadar kapasiteli kargo alanı mevcuttur. Standart olarak 19,5 ton, ful yükte ise 27 ton ağırlığa sahiptir. 112.000 beygir gücü kapasiteli dört adet gaz türbiniyle 30 knot (55,5 km/saat) hıza ulaşma yeteneğine sahiptir.

*RAM: Rolling Airframe Missile (satıhtan hava hedeflerine atılan füze)

8. Kirov Sınıfı Kruvazör

dünyanın en büyük savaş gemileri
1980’lerde 4 adet olarak planlanan Rus kruvazörlerinden her biri yaklaşık olarak 2 milyar dolara mal oldu.

1. ve 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde aktif görevini sürdüren tek muharebe kruvazörü Osmanlı İmparatorluğuna satıldıktan sonra “Yavuz Sultan Selim” ismini alan SMS Goeben‘dir. TCG Yavuz‘un parçalanmasından sonra ise yalnızca Sovyet Donanması’na ait “Kirov” Sınıfı gemiler muharebe kruvazörü olarak tanımlanmıştır.

Bu 252 metre uzunluğundaki Rus savaş gemisi, öncelikli olarak bir saldırı gemisidir. 140.000 beygir gücünde nükleer tahrikle çalışan buhar türbinleri mevcut olup, 32 knot (59 km/saat) azami hıza ve 20 knot (37 km/saat) seyir hızına sahiptir. (Nükleer reaktörlerdeki ısı, suyu buharlaştırarak buhar türbinlerini besler.)

Dünyanın su üstü savaş gemisi klasmanındaki en büyük ve en ağır gemisidir. Gemisavar füzesi, karadan havaya füzeler, denizaltı karşıtı füze ve roketler, torpidolar ve yakın hava savunma sistemi (CIWS) silahlarıyla donatılmıştır. Reaktörünü 76 milimetrelik zırh plakası korumaktadır. Ek olarak 3 helikopter ve 710 kişilik mürettebat taşıma kapasitesine sahiptir.

İlginizi Çekebilir :  Dünyanın En İyi Silahlı İnsansız Hava Araçları

Başlangıçta, Sovyetler Birliği bu ağır nükleer güçle çalışan kruvazörlerinden 4 tanesini görevlendirdi. Ancak şu anda sadece bir tanesi, Pyotr Velikiy, Rus Donanması’na aktif hizmet vermeye devam ediyor. Bir diğeri, Amiral Nalhimov, yeni ve daha gelişmiş silahlar için tadilattan geçiyor. 2022 yılı içinde göreve dönmesi ve dünyanın en büyük savaş gemileri arasında yerini alması bekleniyor. Ayrıca Rusların, dünyanın en güçlü donanmaları sıralamasında 3. sırada yer aldığını da belirtelim.

7. Wasp Sınıfı Amfibi Savaş Gemisi

İlkinin yapımına 1989 yılında başlanan Wasp Sınıfı gemilerin her biri yaklaşık 1.9 milyar dolara mal oldu.

Gemi sayısı bakımından Birleşik Devletler Donanması en yüksek sayılara sahip. 1989 ve 2009 yılları arasında 8 adet Wasp Sınıfı amfibi savaş gemisi hizmete girdi. Bunlardan 7 tanesi hala aktif olarak görev yapmaktadır. Diğer amfibi hücum gemileri gibi, düşman sahiline çıkarma yapma, kara kuvvetlerini yerleştirme ve çatışma sırasında destek sağlamak gibi görevleri vardır.

257 metrelik bir Wasp, tanklarla birlikte, hafif zırhlı araçları, amfibi saldırı araçları, hafif saldırı uçaklarını, helikopterleri, ofansif amaçlı saldırı silahlarını ve destek malzemelerini taşıma kapasitesine sahiptir. Buna ilaveten bir Deniz Piyadesi Seferi Birliği Wasp sınıfı gemilerde görev yapar. Gemide, 2.860 m² kargo ve bahsettiğimiz araçlar için de 1.858 m² güverte/güverte altı alan mevcuttur.

Ayrıca her Wasp Sınıfı gemide 6 ameliyathaneli, 64 yataklı hastane bulunmaktadır. İki buharlı türbin ve iki elektrikli türbini, gemiye 22 knot’luk (41 km/saat) seyir hızı sağlamaktadır.

*Deniz Piyadesi Seferi Birliği (MEU): Birleşik Devletler Filo Deniz Kuvvetleri’ndeki en küçük hava-kara görev kuvvetleridir. Birlik gücü yaklaşık 2.200 (barış zamanı) personelden oluşur ve genellikle bir albay tarafından komuta edilir.

6. America Sınıfı Amfibi Savaş Gemisi

Tarawa Sınıfı Amfibi Savaş Gemilerinin yerine tasarlanan America Sınıfı’ndaki her bir gemi yaklaşık 3.4 milyar dolara mal oldu.

Dünyanın en büyük savaş gemileri arasında yer alan 257 metre uzunluğundaki America Sınıfı, Wasp ile hemen hemen aynı boyuttadır. Ancak daha büyük uçakları barındırmak için daha fazla güverte alanına sahiptir. Gemilerin genişliğinin 32 m’ye ayarlanma sebebi ise bu sınıfın Panama Kanalı’ndan geçme ihtiyacından kaynaklanmaktadır.

Birleşik Devletler Donanması filosunda bu yeni nesil amfibi hücum gemilerinden 2 adet bulunuyor. 3.’sü olan Bougainville‘nin ise yapımı devam ediyor. İlk iki gemiye kıyasla Bougainville’nin kıç tarafında havuzlu güverte olması tasarlanıyor. Böylelikle Tarawa ve Wasp Sınıflarındaki gibi çıkarma gemileri için gerekli olan güverte eklenmiş olacak. Tabi ki bu hava araçlarını taşımak için daha az alan anlamına geliyor.

2014 ve 2020 yıllarında göreve başlayan gemiler Wasp-Sınıfı’ndan daha büyük uçaklar, tanklar ve kara araçlarını taşıma kabiliyetine sahiptir. America Sınıfı’nda 1.687 deniz piyadesi, 994 mürettebat ve 65 subay görev alır.

America Sınıfı amfibi hücum gemileri, hibrit-elektrik tahrik sistemi ile tasarlanmıştır. Gemiler, yüksek hızlar için gaz türbinlerini, gerektiğinde ise dizel-elektrik motorlarını kullanma seçeneğine sahiptir. İki gaz türbini ve iki yardımcı tahrik motoruyla çalışan gemi, 20 knot (37 km/saat) hıza sahiptir.

5. Charles De Gaulle Sınıfı Uçak Gemisi

1986’da yapımına başlanan Charles De Gaulle yaklaşık 3.5 milyar dolara mal oldu.

Charles de Gaulle, Fransız Donanmasının amiral gemisidir. 2001 yılında hizmete giren gemi, Fransızların onuncu uçak gemisidir. Aynı zamanda Birleşik Devletler Donanması dışında tamamlanan, nükleer güçle çalışan tek gemi olma özelliğine sahiptir. Adını Fransız devlet adamı ve general Charles de Gaulle’den almıştır.

İlginizi Çekebilir :  Dünyanın En İyi Taarruz Helikopterleri

2001 yılında hizmete giren Charles De Gaulle, Fransız Donanması’na hizmet veren tek uçak gemisidir. CDG ayrıca Batı Avrupa’daki en büyük savaş gemisi ve nükleer enerjiyle çalışan ilk Fransız taşıyıcı olma özelliğini de elinde bulunduruyor.

261 metre uzunluğu, 165 metrelik uçuş güvertesiyle 40 uçak ve 1950 kişilik mürettebat kapasitesine sahiptir. İki K15 basınçlı su reaktörü (nükleer), iki buhar türbini ve dört dizel-elektrik türbiniyle 27 knot (50km/saat) hıza sahiptir.

2017 yılında 18 aylık bir onarım ve yükseltme sürecine giren CDG 2018 yılında tekrar hizmete girmiştir. Nükleer reaktöre yakıt ikmali yapılan geminin taşıdığı Rafale avcı uçaklarıyla daha iyi iletişim kurması için savaş sistemleri de güncellendi.

4. Clemenceau Sınıfı Savaş Gemisi

dünyanın en büyük savaş gemileri
Fransız Clemenceau Sınıfı uçak gemisi FOCH’un yüksek hızlı dönüş talimi yaptığı sırada sancak pruvasından görünümü.

Başlangıçta Foch olarak adlandırılan Clemenceau Sınıfı uçak gemisi, 1963 yılında hizmete girdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Fransa tarafından tasarlanan ilk uçak gemisidir. 2000 yılında Brezilya’ya satılan, adı Sao Paulo olarak değiştirilen 264 metrelik bu gemi, Brezilya Donanması’nın amiral gemisi oldu.

Dünyanın en büyük savaş gemileri arasında yer alan Clemenceau Sınıfı, 22 jet, 17 helikopter olmak üzere toplam 39 hava aracı taşıma kapasitesine sahip. Üzerindeki iniş pisti ise 165 metre uzunluk ve 29 metre genişlikte. Gemide 1.274 personel, 64 subay ve ilave 582 havacı için yeterli oda bulunmakta. 6 kazan ve 4 buhar türbini ile toplamda 32 knot (59 km/saat) hıza ulaşıyor.

Fransa’dan satın alındığından bu yana, Sao Paulo, çok sayıda iyileştirme ve onarımlardan geçti. Nihayetinde Brezilya Donanması, yüksek bakım maliyeti nedeniyle Sao Paulo’yu hizmet dışı bırakma kararı aldı. 2005 yılında söküm işlemleri için Hindistan’a bırakıldı. Burada gemideki zehirli atıkların yönetimi için yeterli tesislerin olmaması sebebiyle gemi İngiltere’ye gönderildi. Nihayetinde 2010 yılında ise sökümü tamamlandı.

3. Kiev Sınıfı Uçak Gemisi (Vikramaditya)

Kiev Sınıfı 80-200 arası satıhtan hava hedeflerine atılan füzelere, 8 adet yakın hava savunma sistemine ve 10 adet torpidoya sahiptir.

2004 yılında Hindistan, Rusya tarafından hizmet dışı bırakılan dört Kiev Sınıfı gemiden birini satın aldı. Diğer Kiev Sınıfı 3 gemi emekliye ayrılırken günümüzde aktif olan tek gemi de budur. Aslında Rusya Hindistan’a gemiyi ücretsiz verdi. Ancak Hindistan, Rusya’ya gemiyi modernize etmesi, uçak ve silahlarla donatması için ödeme yaptı. 2013’te yenilemeler ve deniz testleri tamamlanan gemi tekrar hizmete girdi.

Çoğu NATO uçak gemisinden farklı olarak, Kiev sınıfı hem bir kruvazör hem de bir uçak gemisinin birleşimidir. Yani uçak taşıma kapasitesine sahip bir savaş gemisi. Tasarımı sebebiyle ön güvertesinde karadan havaya ve karadan karaya füze silahları yer alır. Bu sayede Kiev Sınıfı savaş gemileri, deniz havacılığını ve denizaltıları destekleyen görevlerde yer alır. Aynı zamanda denizaltılara, savaş gemilerine ve hava tehditlerine karşı savaşa girme yeteneği de mevcut.

Modernizasyonla birlikte, gemi boyutları Kiev-Sınıfı’nın standardı olan 273 metreden 283 metreye yükseldi. Vikramaditya Hindistan Donanması’ndaki iki uçak gemisinden biridir. 36 uçak, 110 subay ve 1.500 denizciden oluşan bir mürettebat taşıma kapasitesine sahiptir.

İlginizi Çekebilir :  Çakır Seyir Füzesi Özellikleri ve Atmaca ile Arasındaki Farklar

Sekiz turbo basınçlı kazan ve dört buhar türbiniyle 32 knot (59 km/saat) hıza ulaşıyor. Tam yükte ise 45.000 tonluk bir deplasmana sahip.

2. Kuznetsov Sınıfı Uçak Gemisi

Kuznetsov Sınıfı, Type-1130 yakın hava savunma sistemlerine sahiptir. 30 mm kalibre ve 11 namlulu sistem dakikada 11.000 atış yapma kapasitesine sahiptir.

INS Vikramaditya gibi, Liaoning de aslen bir Sovyet gemisiydi. SSCB, 1985 yılında Kuznetsov-Sınıfı uçak gemisini inşa etmeye başladı. Ancak 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması, gemi inşaatının da durmasına neden oldu. Nihayetinde Çinli bir şirket, 1998 yılında gemiyi Ukrayna’dan satın aldı. Gemi konstrüksiyonunun tamamlanıp Çin Ordusunda göreve başlamasıysa ancak 2012 yılında gerçekleşti.

Liaoning’in yapımının başlaması ile işletmeye alınması arasında geçen toplam süre 27 yıl olarak kayıtlara geçti. Herhangi bir uçak gemisi için en uzun yapım süresi rekorunu da elinde tutuyor. 305 metre uzunluğundaki Liaoning, dünyanın en büyük savaş gemileri arasındadır. Ayrıca dünyanın en güçlü donanmalarında 2. sırada yer alan Çin filosundaki ilk uçak gemisidir.

40 uçak ve 1.960 mürettebat kapasitesine sahip. Buhar türbinleri, elektrik türbinleri ve dizel jeneratörler tarafından tahrik edilen gemi, 32 knot (59 km/saat) hıza ulaşıyor. Izumo gibi, Liaoning de sadece savunma silahları barındırıyor. Ofansif anlamdaki tek güvencesiyse taşıdığı uçaklar.

1. Dünyanın En Büyük Savaş Gemisi: Nimitz Sınıfı Uçak Gemisi

dünyanın en büyük savaş gemileri
Nimitz Sınıfı uçak gemilerinden 3. Carl Vinson’ın (CVN 70) Hint Okyanusunda uçuş operasyonu öncesinden bir görünüm. Yaklaşık 50 yıllık kullanım ömrü olan Nimitz Sınıfının her biri yaklaşık 9.7 milyar dolara mal oldu.

Listemizin zirvesinde dünyanın en büyük savaş gemisi olan Nimitz Sınıfı uçak gemisi yer alıyor. 332 metre uzunluğu, 41 metre genişliği ve 18.210 m²’lik uçuş güvertesiyle Nimitz Sınıfı adeta yüzen bir şehir. Dünyanın en güçlü donanması olarak kabul edilen ABD Donanmasında aktif hizmet veren 10 adet Nimitz Sınıfı uçak gemisi bulunmaktadır.

İki adet A4W nükleer reaktörü, bu devlere 260.000 beygir gücüyle 30 knot (55 km/saat) hızında seyir kabiliyeti sağlıyor. Ayrıca yakıt ikmali gerekmeden 20 yıldan fazla süre güç üretebiliyor.

1975 yılında hizmete giren ve donanmanın en eski gemisi olan bu sınıfın öncü gemisi USS Nimitz’dir. Nimitz ve muadil gemiler 85-90 uçak taşıma kapasitesine sahip. Yani diğer askeri gemilerin çoğunun iki katı ! Gemi mürettebatı ve hava birliği personeliyle birlikte 5.000-5200 kişilik kapasiteye sahip.

Geminin hayati bölgelerini kevlar zırhı koruyor. Buna ilaveten minimum 16 füze rampasından oluşan ek savunma silahları mevcut. Nimitz-Sınıfı filosunun en yeni üyesi olan George H.W. Bush 2009 yılında hizmete girdi. Bazı eski gemiler için yenileme çalışmaları ise devam ediyor.

Modernize olan ve yeni ekipman eklenen gemilerin 102.000 ton deplasmana ulaştıklarını da belirtelim.

Bu yüzen kalelerin öngörülebilir bir süre boyunca Birleşik Devletler Donanmasının süper gücü ve dünyanın en büyük savaş gemileri olarak kalacağı aşikar.

İlginizi Çekebilecek İçerik: “Korvet ve Fırkateyn Arasındaki Farklar Nelerdir?”

    Bu içerik size faydalı oldu mu?

    Puan vermek için yıldızın üzerine tıkla!

    Sonuçlar 4 / 5. Oy sayısı: 49

    Henüz puan verilmedi. İlk puan veren sen ol!

    Bu içeriği faydalı bulduysanız..

    Bizi sosyal medyada takip edin!

    One thought on “Dünyanın En Büyük Savaş Gemileri: Okyanusun Devleri!

    Bir yanıt yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir