Dünyanın En Büyük Denizaltıları : Okyanusların Sessiz Gücü
Gizemli suların derinliklerinde, mühendislik harikalarıyla donatılmış devasa çelik canavarlar dolaşıyor. Denizaltılar, insanlığın sular altındaki keşif ve savunma yeteneklerini zenginleştiren, teknolojinin doruklarına ulaşmış muazzam araçlardır. Bu makalede, dünyanın en büyük denizaltı sistemlerinin heybetli dünyasına giriş yapacak ve bu denizaltıların sıra dışı özelliklerini, teknolojik yeteneklerini ve stratejik önemini keşfedeceğiz.
Denizaltı sistemleri ilk kez 7 Eylül 1776’da Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda kullanılmıştır. Tabi ki bu sistemler o dönemde birkaç metre uzunluğunda daha basit yapılı deniz araçlarıydı. Günümüzde denizaltılar; balistik füze denizaltıları, saldırı denizaltıları ve seyir füzesi denizaltıları olmak üzere genelde 3 tipte incelenir. Gizlilik ve silahlanma bir denizaltının etkinliğini belirleyen en temel faktörlerdir. Bir denizaltının en yeni torpidolar ve füzelerle donatılması, hem denizdeki hem de karadaki hedeflere saldırı yeteneğine sahip olması ve tespit edilememesi modern denizaltılardan en çok beklenen özelliklerdir.
Mavi sularda sessiz sedasız hareket eden bu devasa sistemler sadece askeri operasyonlarda değil, aynı zamanda bilimsel araştırmalarda ve keşif görevlerinde de etkin rol oynuyor. Denizaltılar sualtı coğrafyasının keşfi, düşman gemilerinin izlenmesi, stratejik nükleer silah taşıma kabiliyetleri ve daha birçok önemli yeteneğiyle dikkat çekiyor. Bu makalede, deplasman değerine göre dünyanın en büyük denizaltılarını inceleyeceğiz. Bu dev sistemlerin inşası, teknolojik özellikleri, stratejik avantajları ve sular altındaki etkileyici varlıklarıyla ilgili detayları öğrenmek için sizleri sualtı dünyasına davet ediyoruz!
1) Borei Sınıfı Denizaltı
Rusya üretimi Borei sınıfı denizaltı, 24.000 tonluk su altı deplasman değeri ile dünyanın en büyük balistik füze denizaltısıdır. 160 metre uzunluğa ve 130 kişilik mürettebata sahiptir. Bir zamanlar dünyanın en büyüğü olan fakat emekli edilen 48.000 ton deplasmana sahip Typhoon sınıfı denizaltıların yerine geçmesi amacıyla geliştirilmiştir. Sınıfın ilk gemisi Yury Dolgoruky, finansman sorunları sebebiyle yaşanan gecikmenin ardından 2012 yılında hizmete alınmıştır. Bu denizaltı, Sovyetlerin yıkılmasından sonra envantere alınan ilk Rus balistik füze denizaltısıdır. Aynı zamanda pompalı jet tahrik sistemiyle donatılan ilk denizaltı olma özelliğine sahiptir. İtki,190 MW gücünde 1 adet OK-650V nükleer reaktör ve 1 adet buhar türbiniyle sağlanmaktadır.
Borei sınıfı denizaltılar, 9500 km menzile sahip 16 adet RSM-56 Bulava kıtalararası balistik füze taşımaktadır. Ayrıca her bir füze için 6 adet nükleer savaş başlığı bulunmaktadır. Bulava füzeleri 2018 yılında art arda 3 başarılı fırlatmanın ardından operasyonel hale gelmiştir. Yani birkaç yıl boyunca Borei sınıfı denizaltılar aslında savaş kabiliyetine sahip değildi. Bununla birlikte denizaltıda, 6 adet 533 mm torpido kovanı ve RPK-2 Vyuga anti-denizaltı füzeleri bulunmaktadır.
Borei sınıfı denizaltılar ilk etapta 3 adet üretilmiştir. Yuriy Dolgoruky’e ek olarak 2013 yılında Aleksandr Nevski ve 2014 yılında Vladimir Monomakh hizmete alınmıştır. Daha sonra sistemde iyileştirmeler yapılarak 2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında sırasıyla Knyaz Vladimir, Knyaz Oleg, Generalisimus Suvorov, Imperator Alexandr III adında 4 adet denizaltı daha envantere girmiştir. Yapım aşamasında olan 3 adet denizaltı daha bulunmaktadır.
Rubin Tasarım Bürosu tarafından geliştirilen denizaltılar Sevmash tersanesi tarafından üretilmiştir. Maliyetinin 713 milyon ABD doları olduğu tahmin edilmektedir. Borei sınıfı denizaltıların sonar sistemleri tarafından tespit edilmesi eski Rus denizaltılarına göre daha zordur. Gürültü seviyesi Akula sınıfına göre 5 kat, Virginia sınıfına göre 2 kat daha düşüktür. Ancak hidrolik pompaların bir süre çalıştıktan sonra daha gürültülü hale geldiği ve gizliliği azalttığı belirtilmiştir. 2037 yılından itibaren Arcturus sınıfı denizaltıların Borei sınıfının yerini alması planlanmaktadır.
2) Ohio Sınıfı Denizaltı
Toplam 18 adet üretilen Ohio sınıfı balistik füze denizaltılarının ilki 1981 yılında, sonuncusu da 1997’de hizmete alınmıştır. Denizaltıların tamamı aktif haldedir. 24 adet üretilmesi planlansa da 6 adeti iptal edilmiştir. Su altı deplasman değeri 18.750 tondur. Ayrıca 170 metre uzunluğa ve 155 kişilik mürettebata sahiptir. General Dynamics Electric Boat tarafından üretilen sistemin maliyeti 2 milyar dolarla başlasa da günümüzde 3.4 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Ohio sınıfı denizaltılar, ABD Donanması’nda hizmet veren ve kıtalararası balistik füze taşıyan tek denizaltılardır. Aynı zamanda ABD donanması için geliştirilen en büyük denizaltıdır. Sahip olduğu 20 adet Trident II D5 füzeleri 7800 km menzile ulaşabilmektedir. Her bir füze 475 kt güce sahip 12 nükleer başlık taşıma kapasitesine sahiptir. Bu denizaltılarda ilk etapta 24 adet Trident II füzesi bulunabiliyordu. Fakat Rusya ile yapılan anlaşmalar sonrasında bu sayı 20’ye düşürülmüştür. Bu denizaltıda ayrıca 4 adet 533 mm torpido kovanı bulunmaktadır.
İtki sistemi olarak 1 adet S8G PWR nükleer reaktör ve 2 adet 26 MW buhar türbini bulunmaktadır. Balistik füze denizaltıları olan Ohio, Michigan, Florida ve Georgia daha sonra seyir füzesi denizaltılarına dönüştürülmüştür. Trident füze fırlatıcıları dikey fırlatma sistemlerini içerecek şekilde değiştirilmiştir. Her bir seyir füzesi denizaltısı, 154 adet Tomahawk ve bir dizi Harpoon taşıma kapasitesine sahiptir. Halihazırda ABD’de Columbia sınıfı olarak bilinen yeni bir balistik füze denizaltı sınıfı geliştirilmektedir. Bu yeni nesil denizaltıların 2031 yılından itibaren Ohio sınıfının yerini alması bekleniyor.
İlginizi Çekecek İçerik : ‘Dünyanın En Güçlü Donanmaları’
3) Oscar II Sınıfı Denizaltı
Rusya’da Antey olarak adlandırılan Oscar II sınıfı denizaltılar, Sovyet donanması için tasarlanan ve nükleer güçle çalışan seyir füzesi denizaltılarıdır. Sevmash tarafından üretilen ilk denizaltı 1986 yılında hizmete alınmıştır. Su altı deplasman değeri 18.300 tondur. Ayrıca 154 metre uzunluğa ve 107 kişilik mürettebata sahiptir. Oscar II sınıfı denizaltılar, ilk olarak 550 km menzile sahip 24 adet P-700 Granit süpersonik gemisavar seyir füzesi ile donatılmıştır. 2017 yılında ise K-226 Orel denizaltısı P-800 Oniks füzeleri ve 3M54 Kalibr füzeleriyle modernize edilmiştir. Oscar II sınıfı denizaltılarda ayrıca, hem torpido hem de gemisavar füzelerini fırlatma kapasitesine sahip 2 adet 650 mm ve 4 adet 533 mm torpido kovanı bulunmaktadır. Yüzey gemilerine veya denizaltılara karşı kullanılmak üzere toplam 28 adet torpido taşınabilmektedir. Bu torpidolar arasında nükleer savaş başlığı taşıyabilen RPK-6 Vodopad ve RPK-2 Vyuga gemisavar füzeleri ile Type 40 anti-denizaltı torpidoları bulunmaktadır. Bunların yerine 32 adet mayın da taşınabilmesi mümkündür.
Oscar II sınıfı denizaltıların itki sistemi, 2 buhar türbini ve 2 OK-650 nükleer reaktörden oluşmaktadır. Buhar türbinleri toplam 73.70 kW kapasiteye sahiptir. Bu sınıftaki denizaltıların gürültü seviyesi yüksek olduğundan kolaylıkla tespit edilebilirler. Oscar II sınıfı denizaltılar arasında yer alan Belgorod, özel amaçlı bir denizaltı olarak inşa edilmiştir. 2022 yılında hizmete alınan Belgorod, 184 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun denizaltısıdır. Ayrıca dünyanın en büyük denizaltılarından biridir.
Tamamlanan 14 denizaltıdan 4’ü emekli edilmiştir. 6 adet denizaltı ise aktif olarak kullanımdadır. 2 adet denizaltının modernize edildiği, 2 adetin de bakıma alındığı bilinmektedir. Aktif olan 6 denizaltıdan 4’ü ilk modellerden, 1’i ise modernize edilen sistemlerdendir. Diğer denizaltı ise özel amaçlı olarak tasarlanan Belgorod’dur.
İlginizi Çekecek İçerik : ‘Dünyanın En Büyük Savaş Gemileri: Okyanusun Devleri!’
4) Delta IV Sınıfı Denizaltı
Rusya’da Delfin olarak adlandırılan Delta IV sınıfı denizaltılar ilk kez 1985 yılında hizmete alınmıştır. Severodvinsk tarafından inşa edilen sistemin su altı deplasman değeri 18.200 tondur. Ayrıca 166 metre uzunluğa ve 135 kişilik mürettebata sahiptir. Başlangıçta 8300 km menzilli R-29RM balistik füzeleriyle donatılmış olmasına karşın yerine R-29RMU2.1 Layner füzeleri entegre edilmiştir. 16 balistik füzenin tamamı aynı anda fırlatılabilmektedir. Üzerinde 4 adet 533 mm torpido kovanı bulunmaktadır. Aynı zamanda 45 km menzilli Novator gemisavar füzeleri ateşlenebilmektedir. Toplam 18 adede kadar torpido veya füze taşıyabilmesi mümkündür. Nükleer savaş başlığı da bulundurabilen bu denizaltılardan toplam 7 adet üretilmiştir. 6 tanesi aktif olarak görevlerine devam ederken 1 tanesi özel amaçlı bir denizaltıya dönüştürülmüştür. İtki sistemi olarak 2 adet PWR nükleer reaktör ve 2 adet 44.7 MW kapasiteli buhar türbini bulunmaktadır.
5) Vanguard Sınıfı Denizaltı
Vanguard sınıfı denizaltılar, Birleşik Krallık’ta şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük denizaltılardır. Soğuk Savaş’ın sona ermesine ve stratejik misyonunun düşürülmesine rağmen Vanguard silah sistemleri ve devriyelerine ilişkin ayrıntılar hâlâ oldukça gizli. İlk olarak HMS Vanguard ile 1993 yılında hizmete alınan bu sınıftaki diğer denizaltılar 1995’te HMS Victorious, 1996’da HMS Vigilant ve 1999’da HMS Vengeance adlarıyla envantere girmiştir. Su altı deplasman değeri 15.900 tondur. Ayrıca 149.9 metre uzunluğa ve 135 kişilik mürettebata sahiptir. Denizaltılar, Vickers Shipbuilding and Engineering Limited yani şimdiki adıyla BAE Systems Maritime-Submarines tarafından inşa edilmiştir. Denizaltılarda Lockheed Martin tarafından üretilen 16 adet Trident II D5 balistik füze bulunmaktadır. Füze başına 12 adet nükleer savaş başlığı taşıyabilmektedir. Günümüzde bu sayı azaltılmıştır. Vanguard denizaltıları, İngiltere’nin nükleer silahları kullanabildiği tek platformdur. Sistemde ayrıca 4 adet 533 mm torpido kovanı bulunmaktadır. Bu torpido kovanlarından 29 km menzilli Tigerfish ve 65 km menzilli Spearfish ağır torpidoları ateşlenebilmektedir.
Tahrik sistemi olarak Rolls Royce PWR2 nükleer reaktör ve 2 adet GE 20.5 MW buhar türbini bulunmaktadır. Ayrıca 50 mil uzaklıktaki gemileri tespit edebilen bir sonar sistemine sahiptir. Vanguard nükleer enerjili balistik füze denizaltılarının toplam maliyeti 15 milyar pound civarındadır. Bu denizaltıların 2030’ların başında yerini Dreadnought sınıfı denizaltılara bırakması beklenmektedir.
6) Triomphant Sınıfı Denizaltı
Fransız Triomphant sınıfı nükleer balistik füze denizaltısı 1997’de hizmete alınmıştır. 6 tane üretilmesi planlanan sistem soğuk savaşın bitmesiyle 4 adet üretimle sınırlı kalmıştır. Su altı deplasman değeri 14.335 tondur. Ayrıca 138 metre uzunluğa ve 111 kişilik mürettebata sahiptir. 4 denizaltının toplam maliyetinin yaklaşık 17.1 milyar euro olduğu tahmin edilmektedir. Sistemde 5300 km menzile sahip 16 adet M45 balistik füzeleri bulunmaktadır. Ayrıca bu füzelerin her biri 150 kt değerinde 6 adet nükleer savaş başlığı taşıyabilmektedir. Mevcut 4 adet 533 mm torpido kovanından, aktif/pasif güdümlü torpidolara ek olarak F17 torpidoları ve Exocet gemisavar füzeleri de fırlatılabilmektedir.
Öncü denizaltı Triomphant’ın hizmete alınmasından sonra 1999 yılında Temeraire, 2004 yılında Vigilant ve son olarak 2010’da Terrible envantere girmiştir. Terrible ile birlikte denizaltı 16 adet M51 kıtalararası balistik füze ile donatılmıştır. Tam yükte 8000 km menzilli füze 6-10 arası nükleer başlık taşıyabilmektedir. İtki sistemi ise 150 MW güç üreten 1 adet K15 PWR nükleer reaktör, 2 adet 30,519 kW SEMT Pielstick dizel jeneratör, 1 turbo redüktör ve 1 adet 700 kW 8PA4V200 SM yardımcı motordan oluşmaktadır.
İlginizi Çekecek İçerik : ‘Atmaca Gemisavar Füzesi ve Rakipleri Arasındaki Farklar’
7) Yasen Sınıfı Denizaltı
Yasen sınıfı denizaltılar, Akula sınıfı denizaltıların yerini doldurmak üzere Malakhit Deniz Mühendisliği Bürosu tarafından tasarlanmıştır. Su altı deplasman değeri 13.800 tondur. Ayrıca 139.2 metre uzunluğa ve 85 kişilik mürettebata sahiptir. Üzerinde, yüzey gemilerini ve kıyı varlıklarını hedef alan 24 adet dikey fırlatma sistemi bulunmaktadır. Akula’dan daha gelişmiş olan denizaltı, akustik açıdan anlamlı bir farklılık göstermiyor. Bu doğrultuda Seawolf veya Virginia sınıfı Amerikan denizaltılarına göre daha gürültülü çalıştığı söylenebilir. Torpidolar denizaltının pruvasında değil orta kısımda ve yanlarda konuşlanmıştır. Denizaltının ve nükleer reaktörün ömrü 30 yıl olarak belirlenmiştir. Hizmete alınan ilk denizaltı 2014’te Severodvinsk olmuştur. Daha sonra gelişmiş elektronik sistemlerle donatılan versiyonlar olan Kazan ve Novosibirsk 2021 yılında hizmete alınmıştır. Ardından Krasnoyarsk 2023 yılında envantere girmiştir. 5 adet denizaltının inşa süreci ise devam etmektedir.
Titanyum gövdeye sahip olan Yasen sınıfı denizaltılarda 300 km menzilli 32 adet P-800 Oniks veya 32 adet Kalibr seyir füzeleri bulunmaktadır. Ayrca 8 adet 650 mm torpido kovanı, Futlyar torpidoları için de 10 adet 533 mm torpido kovanı yer alıyor. İtki sistemi olarak 200 MW gücünde OK-650KPM basınçlı su reaktörü kullanılmaktadır. Elde edilen güç Kaluga Turbine Works tarafından üretilen buhar türbini aracılığıyla pervaneli şafta iletilmektedir.
8) Akula Sınıfı Denizaltı
1984’te hizmete alınan ve 20 adet üretilmesi planlanan Akula sınıfı denizaltılar 15 adet üretimle sınırlandırılmıştır. Halihazırda 4 adedi aktif ve 4 adedi emekli edilmiştir. Kalan 7 tane denizaltı ise atıl veya modernizasyon aşamasındadır. Su altı deplasman değeri 13.800 tondur. Ayrıca 113.3 metre uzunluğa ve 62 kişilik mürettebata sahiptir. Birim maliyetinin 1.55 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Akula sınıfı denizaltıların son durumu hakkında sağlanan bilgiler çok az ve farklılık göstermektedir.
190 MW OK-650B nükleer reaktörü tarafından çalıştırılan denizaltıda 32 MW OK-7 buhar türbini ve 2 adet 2 MW OK-2 turbojeneratör kullanılmaktadır. 4 adet 650 mm ve 4 adet 533 mm torpido kovanı bulunan denizaltıda Tip 53 torpido, RPK-2 ve RPK-6 silah sistemleri yer almaktadır. Ayrıca 3 adet Igla-M taşıyabilmektedir.
9) Seawolf Sınıfı Denizaltı
Seawolf sınıfı denizaltılar şimdiye kadar yapılmış en sessiz denizaltı tasarımına sahip. Bu sınıfta toplam 7.3 milyar dolar maliyetle 3 adet denizaltı üretilmiştir. General Dynamics Electric Boat tarafından üretilen öncü denizaltı USS Seawolf 1997’de, USS Connecticut 1998’de ve USS Jimmy Carter 2005 yılında hizmete alınmıştır. Akula ve Typhoon sınıfı Rus denizaltılarla mücadele edebilmek için geliştirilen Seawolf sınıfı denizaltılardan 29 adet üretilmesi planlanmış fakat 26’sı iptal edilmiştir.
Seawolf sınıfı denizaltıların su altı deplasman değeri 9.138 tondur. Ayrıca 108 metre uzunluğa ve 140 kişilik mürettebata sahiptir. Daha derin sulardaki basınca dayanabilmesi için gövdede HY-100 çeliği kullanılmıştır. Üzerinde 50 adet 1700 metre menzilli Tomahawk füzesi bulunmaktadır. Bununla birlikte 8 adet 660 mm torpido kovanı bulunan sistemde 50 adet Mk 48 torpidoları ve Harpoon gemisavar füzeleri taşınabilmektedir.
Seawolf’a BPS-16 radarı ve Raytheon MK2 silah kontrol sistemi entegre edilmiştir. İtki, 2 adet buhar türbinine güç sağlayan 1 adet S6W 220 MW nükleer reaktör tarafından sağlanmaktadır. Buhar türbinlerinin her biri 43 MW enerji üretmektedir. USS Jimmy Carter üzerinde uygulanan modifikasyonlar sebebiyle bu denizaltı bazen ayrı bir sınıf olarak tanımlanabiliyor. Özellikle uzunluğunun 30 metre artması, deplasman değerinin yükselmesi ve su altı araçlarını barındıran Multi Mission Platform’un eklenmesi bu modifikasyonların en önemlileridir.
10) Sierra II Sınıfı Denizaltı
Hasar direnci yüksek, titanyum gövdeli olarak tasarlanan Sierra II sınıfı denizaltılar azaltılmış gürültü oranına sahiptir. Rusya’da Kondor sınıfı denizaltılar olarak adlandırılmaktadır. Asıl amaçları düşman denizaltısının zamanında tespiti, takibi ve imhasıdır. Su altı deplasman değeri 9.100 tondur. Ayrıca 110 metre uzunluğa ve 72 kişilik mürettebata sahiptir. Silah sistemleri, denizaltının bulunduğu derinlikten bağımsız olarak ateşlenebilir. 6 adet 530 mm torpido kovanından ateşlenebilen 40 adet torpido, füze ve nükleer savaş başlığı taşıyabilmektedir. Torpidolar yerine 42 adet mayın taşınabilmesi de mümkündür. İtki sistemi olarak 190 MW gücünde OK-650 PWR nükleer reaktör ve 2 acil durum motoru bulunmaktadır. Güç, buhar türbini aracılığıyla bir mile iletilmektedir. 1990 yılında hizmete alınan Nizhny Novgorod ve 1993’te hizmete alınan Pskov aktif haldedir. 1 adet gemi ise üretim esnasında hurdaya ayrılmıştır.
11) Virginia Sınıfı Denizaltı
Virginia sınıfı saldırı denizaltılarından 66 tane üretilmesi planlanmıştır. 2043’e kadar üretimi devam edecek olan Virginia sınıfı denizaltıların 2060 yılına kadar hizmette kalması hedefleniyor. General Dynamics Electric Boat, Huntington Ingalls Industries ve Newport News Shipbuilding tarafından üretilen denizaltının gürültü seviyesi Seawolf ile benzerlik göstermektedir. Akustik açıdan son teknoloji kaplama kullanılmıştır. Gizlilik ve istihbarat toplama amacıyla üretilen bu sistemler ilk olarak 2004 yılında hizmete alınmıştır. Sistemin birim maliyeti yaklaşık 2 milyar dolar civarındadır. Hem önemli derinliklerde hem de sığ bölgelerde operasyon yapmaya uygundur.
Virginia sınıfı denizaltıların su altı deplasman değeri 7.800 tondur. Ayrıca 114.8 metre uzunluğa ve 135 kişilik mürettebata sahiptir. İtki sistemi 1 adet 210 MW S9G nükleer reaktör ve 2 adet 30 MW buhar türbininden oluşmaktadır. 12 dikey fırlatma sistemi (VLS) ile donatılan denizaltı 16 adet 1700 metre menzilli Tomahawk füzesi barındırıyor. Ek olarak 4 adet 533 mm torpido kovanı, 26 adet Mk48 torpidoları ve Harpoonlar’ın fırlatılması için kullanılmaktadır.
Virginia sınıfı denizaltılardan Blok I, 4 sistemden oluşur ve modüler inşaat teknikleriyle üretilmiştir. Blok II ise 6 sistemden oluşmaktadır ve 10 yerine 4 bölüm halinde inşa edilmiştir. Bu sayede gemi başına 300 milyon dolar tasarruf sağlanmıştır. Blok III, 8 sistemden oluşur ve yeni tip sonar sistemlerinin yanısıra her biri 6 füze içeren 2 adet çok amaçlı VLS tüpü bulunmaktadır. Blok IV ise 10 sistemden oluşmaktadır ve bakım periyodu 4’ten 3’e düşürülmüştür. Kullanım ömrü ise 1 yıl artmıştır. Blok V, VPM içeren 10 sistemden oluşmaktadır. Deplasman değeri 10.200 tona, uzunluğu ise 140 metreye yükselmiştir. Virgina Payload Module (VPM) ile Tomahawk sayısının artması ve maliyetin 4.3 milyar dolara çıkması beklenmektedir. Maliyeti düşürmek adına tahrik sistemi, torpidolar, sonar sistem, gövde yapısı ve otomasyon sistemlerinde iyileştirme çalışmaları planlanmıştır.
İlginizi Çekecek İçerik : ‘Denizaltıdan Fırlatılan İlk Drone’
12) Astute Sınıfı Denizaltı
Astute sınıfı denizaltı projesi, uzay mekiğinden daha karmaşık bir mühendislik projesidir. Nükleer enerjiyle çalışan saldırı denizaltılarından 7 adet üretilmesi planlanmıştır. Halihazırda 5’i aktif, 2’si ise inşa halindedir. Su altı deplasman değeri 7.400 tondur. Ayrıca 97 metre uzunluğa ve 98 kişilik mürettebata sahiptir. 2010 yılında öncü denizaltı HMS Astute, 2013’te HMS Ambush, 2016’da HMS Artful, 2021’de HMS Audacious, 2022’de HMS Anson envantere alınmıştır. HMS Agamemnon ve HMS Agincourt denizaltıları ise inşa halinde olan sistemlerdir.
Denizaltıda 65 km menzilli Spearfish torpidoları ve 130 km menzilli Harpoon gemisavarları için 6 adet 533 mm torpido kovanı bulunmaktadır. Denizaltının başlıca uzun menzilli silah sistemi Tomahawk füzeleridir. Toplam 38 adet silah sistemi için saklama alanı bulunmaktadır. İlk etapta 3.5 milyar dolar seviyesinde planlanan maliyet ilk denizaltıda 5.24 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Takip eden sistemlerde maliyet 2 milyar dolara kadar düşürülmüştür. GEC/Marconi ortaklığının görevlendirildiği projede BAE Systems’in bu firmaları satın almasıyla üretim BAE tarafından gerçekleştirilmiştir. İtki sistemi olarak 1 adet Rolls Royce PWR2 nükleer reaktör ve 600 kW MTU dizel jeneratör kullanılmaktadır. Astute sınıfı denizaltıların en önemli özelliklerinden biri optik periskoplarla donatılmayan, bunun yerine yüksek özellikli video teknolojisi kullanan ilk denizaltı sistemi olmasıdır.