1. Amenhotep’in Mumyası 3500 Yıl Sonra Dijital Olarak Açıldı
Antik Mısır’da gerçekleştirilen mumyalama denemeleri ölen kişinin beline kadar toprağa gömülmesiyle başlar. Bu sayede bedenin dış etmenlerden korunması hedeflenmiştir. Fakat hırsızlık olayları ve çürümenin devam etmesi sebebiyle başarılı olamamıştır. Geliştirilen yeni tıbbi mumyalama yöntemiyle bu olayların önüne geçilmiştir. 1. Amenhotep’in mumyası da buna benzer bir duruma maruz kalmıştır.
Ölüm tarihi kesin olmamakla birlikte hükümdar 1. Amenhotep‘in Mısır’ı MÖ 1525-1504 yılları arasında yönettiği bilinmektedir. 140 yıl önce Deyrü’l Bahri‘de bulunan 1. Amenhotep’in mumyası kraliyet ailesi mumyalarından farklı olarak bilim adamları tarafından bugüne kadar hiç açılmamıştı. Bunun sebebi mumyanın çiçeklerle ve değerli taşlarla süslenmiş zarif bir yüz maskesi ile sarılmış olmasıdır.
1. Amenhotep’in Mumyası
Araştırmacılar mevcut mumyayı açmadan bilgisayarlı tomografi taramaları ile onun 3D rekonstrüksiyonunu oluşturdular. Böylelikle 3500 yıl önce ölen Firavun’un 35 yaşında ve yaklaşık 170 cm boyunda olduğunu öğrendiler. Amenhotep’in mumyası çok eski zamanlarda mezar hırsızları tarafından yağmalanmıştır. CT taramalarında mezar hırsızlarının yağmalama esnasında iskeletin sağ kolunu yerinden çıkardığı ve sol eldeki 2 parmağı da kırdığı görülmektedir. Bu sebeple mumya milattan önce 11. yüzyılda rahipler tarafından restore edilerek tekrar gömülmüş. Döneme ait hiyeroglif yazı kayıtlarında da önceki dönemlere ait mumyaların mezar hırsızlarından dolayı restore edilmesinin yaygın bir uygulama olduğu belirtiliyor.
1.Amenhotep‘in fiziksel olarak babasına benzediğini söyleyen araştırmacılar ölüm sebebi olarak herhangi bir yara ya da şekilsel bozukluk görmediklerini belirttiler. Bununla birlikte ilk mumyalama sırasında bütün organları çıkarılan mumyanın kalbi ve beynine ise dokunulmamış. Mısırlılara göre en değersiz organımız beyin ve en değerli organımız ise kalptir. Ayrıca kolları vücudunda çapraz olarak mumyalanan ilk kral 1.Amenhotep’tir.
Mısırlı bilim adamları sargıların altında 30 adet kolye ve tamamı altın olan 34 boncuklu bir kuşak olduğunu tespit ettiler. Bu da mumyayı yeniden saran 21. hanedan rahiplerinin süslemelere ve mumyayı korumaya gösterdiği özeni kanıtlıyor.
İlginizi çekeceğini düşündüğümüz diğer bir konu için Kendini Kopyalayan İlk Canlı Robotlar : Xenobot yazımızı inceleyebilirsiniz.